Giresun'da kooperatif kuran kadınlardan yöresel girişimcilik!

Giresun bölgesinde kooperatif kuran kadın girişimciler, yörelerindeki koyunların yünlerini ev tekstil, giyim gibi alanlarda değerlendiriyor. Aile ekonomisine kattıkları değerle daha da büyümeleri bekleniyor.

Piraziz ilçesinde bir araya gelen 7 kadın, Ekim 2021'de Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel'in de desteğiyle, Piraziz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurdu. Piraziz Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde açılan atölyede 15 gün eğitimini tamamlayan kadınlar, öğrendikleri teknik bilgilerle keçeden tekstil ürünleri üretip satmaya başladı.

“KEÇE USTALARINDAN EĞİTİM ALDIK”

Yörede bulunan karayaka koyunlarının yünlerinin ekonomik değerinin olmamasını belirten Kooperatif Başkanı Elif Doğanalp, "Bunlar katma değere dönüşsün diye yola çıktık. Keçe ustalarından 15 gün eğitim aldık." dedi.

Doğanalp, yöredeki insanlardan koyunların yünlerini satın aldığını söyledi. Bu yünleri işleyip keçe gibi çeşitli tekstil ürünleri haline getirdiklerini ifade etti.  

Kooperatif Başkanı Elif Doğanalp, AA muhabirine, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel'in teşvik ve destekleriyle oluşturdukları bu proje ile beraber kadın istihdamına ve ilçe ekonomisine katkı sunmayı hedeflediklerini belirtti.  "Böylelikle hem ilçe ekonomimize katkı sunmuş hem de kadın istihdamı sağlamış oluyoruz. Şu anda 10 kadınımız bizimle. Hedefimiz bu sayıyı 35'e yükseltmek" ifadesini kullanan Doğanalp, satışların kooperatif adına gerçekleştirdikleri satışla beraber, kazancından kadınlara aylık ödeme yapıldığını aktardı.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP VAR 

Elif Doğanalp, keçeden birçok ürün yapabildiklerini kaydederek, "Pandemiden sonra herkes doğala döndü. Ürünlerimiz de doğal olduğu için beğeniliyor. Yurt içi ve dışından yoğun talep alıyoruz." ifadesini kullandı.

Satışının sosyal medya ve e-platform  gibi satış mağazaları üzerinden dijital gerçekleştirdiklerini belirten Doğanalp, "Pazarımızın yüzde 80'ini yurt içi oluşturmakta. İstanbul, İzmir ve Ankara ağırlıklı iller. Yine başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden de siparişler almaktayız. Kooperatifimizin yöreye özgü tarımsal ürünlerle de ilgili çalışmaları olacak."

Kooperatif üyesi Neslihan Gündoğdu ise her zaman böyle bir girişimde yer almanın hayalini kurduğunu dile getirerek, "Böyle bir oluşum içerisinde bulunduğum için mutluyum. Daha yeniyiz. İleriye dönük hedeflerimiz var. Zamanla bunları gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı.

Karadenizli kadınlar ramazanda tüketilecek lezzetleri imece usulüyle hazırlıyor

İLİŞKİLİ HABER

Karadenizli kadınlar ramazanda tüketilecek lezzetleri imece usulüyle hazırlıyor
Ürettiği incir reçeline aldığı Gıda Sağlık Sertifikası ile ihracata başladı

İLİŞKİLİ HABER

Ürettiği incir reçeline aldığı Gıda Sağlık Sertifikası ile ihracata başladı
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0