'Yapamazsın arıcılık erkek işi' dediler: Sevgi Demir Yılmaz siparişlere yetişemiyor

Uşak'ta 12 yıl bankacılık yaptıktan sonra baba mesleği arıcılığa başlayan Sevgi Demir Yılmaz, gelen siparişlere cevap veremeyince üretimi artırmak amacıyla "sözleşmeli arıcılık" modelini hayata geçirdi.

Uşak’ta yaşayan ve 12 yıl bankacı olarak çalışan Sevgi Demir Yılmaz, baba mesleği olan arıcılığa başladı. Kadın girişimci, gelen siparişlere yetişemeyince üretimi artırmak amacıyla “sözleşmeli arıcılık" modelini uygulamaya başladı. Üniversitede Tıbbı Sekreterlik Bölümünü tamamlamış olan 42 yaşındaki Yılmaz, 2006 yılında özel bir bankada çalışmaya başlad ve burada şube müdür yardımcılığı görevine kadar yükseldi. 2018 yılında çalıştığı bankadan kendi isteğiyle ayrılan Yılmaz, babasının ve kardeşinin desteğiyle Karahallı ilçesinde 40 kovanla arıcılığa başladı ve kendisine ait markayı tescil ettirdi.

Her geçen gün artan kovan sayısı 150’ye kadar çıkınca siparişlere yetişmekte zorlanan Yılmaz, 6 ay önce kendi üretiminin yanı sıra "sözleşmeli arıcılık" modeline geçti. Kadın girişimci Yılmaz, bu yöntem ile İzmir’de arıcılık yapan iki üretici ile anlaşma yaptı. Sözleşmeli arıcılıkta daha fazla üreticiye ulaşmayı amaçlayan Yılmaz, bu modelle belli denetimlerden geçirdiği ürünleri müşterileriyle buluşturuyor ve bir yandan da kendi üretimine devam ediyor. Kendi işini kuran girişimci, koruyucu kıyafetlerini ve eldivenlerini giyerek kovanlarının bakımını yapıyor, üretim dönemlerinde ise ailesinden destek alıyor.

ERKEK İŞİ DEDİLER

Doğanın içinde olmaktan ve arılarla uğraşmaktan çok keyif aldığını söyleyen Yılmaz,  baba mesleği olan arıcılığı yapamama korkusuna kapılmadığını belirterek "Bu işe başladığımda bilgi olarak çok zorlanmadım. Fakat fiziki olarak zorlukları var. Sektöre ilk girdiğim zamanlar babam ve kardeşimin yoğun desteğini gördüm. Ağır bir iş, fiziki güç isteyen bir iş." İfadelerine yer verdi.

Özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınların arıcılık yapmasına çağrı yapan Yılmaz, arıcılığın güzel bir gelir kapısı olduğundan bahsetti. Bu işe başladığı ilk zamanlar "Yapamazsın, arıcılık erkek işi" gibi söylemlerle karşılaştığını aktaran girişimci, bu olumsuzlukları dinlemeden yola devam ettiğini aktardı.

Ürettiği balın pazarlamasında da iyi olduğundan bahseden Yılmaz, Türkiye’de tüm illere ürün gönderdiğine dikkat çekerek amacının dünyanın her yerine ürün göndermek olduğunu belirtti. Sözleşmeli arıcılık modeliyle bazı arıcılarla sözleşme imzaladığını ifade eden Yılmaz,

“Satış kapasitemiz yüksek ama bakabileceğimiz arı sayısı sınırlı olduğu için sözleşmeli arıcılıkla temiz ürün elde etme gayretindeyiz. Bunun yanında pazar sıkıntısı olan arıcı arkadaşlarımız var. Ben onlara ürün alım garantisi veriyorum. Tabii çeşitli denetimlerden sonra. Hem arılar hem kovanlar hem arıcılar hem de ürünler denetlendikten sonra çeşitli analizler yapıldıktan sonra güvenilir ürün elde edildiğinde biz onların ürünlerini satmış oluyoruz. Onlar da rahatlıkla ürün çıkartıyorlar. Hem arıcılık sektörünün devamı için güzel bir girişim hem de kovandan sofraya denetlenebilir bir sistem olduğu için tüketiciler için güvenilir ve kaliteli ürün çıkarmış oluyoruz." açıklamalarıyla konuşmasını tamamladı.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0