Çöpten toplayarak başladı: Suruç’un ilk ve tek girişimci kadını herkese örnek oluyor!

Sokakta gezerken çöpe atılan yünleri değerlendirmekle işe başlayan ve kısa sürede geleneksel metotlarla yünleri yorgana dönüştüren 51 yaşındaki ev hanımı Cemile Şahin, azmi ve başarı hikayesiyle örnek oluyor. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin bu alandaki ilk ve tek girişimci kadını olan Şahin, kurduğu atölyede çöplerden topladığı yünlerden yorgan yaparak satıyor.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşamını sürdüren 51 yaşındaki ev hanımı Cemile Şahin, 2012 yılında bir dikiş makinesi alarak yastık ve minder dikmeye başladı. Ev ekonomisine katkı sağlamak için harekete geçen Şahin, bir süre sonra elyaftan yapılan yorgan işine de adım attı.

Sokakta gezerken çöpe atılan yünleri gören Şahin, bu yünleri poşete koyup iş yerine götürdü ve kısa sürede işlerini büyüttü. Yıkadığı yünü geleneksel metotlarla işleyen Şahin, kendi imkanıyla iş yerine makineler almaya başladı. 

SURUÇ İLÇESİNİN BU ALANDAKİ İLK VE TEK KADIN GİRİŞİMCİSİ

Esnaf olan eşinin desteğiyle geleneksel metotlarla yünleri yorgana dönüştüren Şahin, Suruç ilçesinin bu alandaki ilk ve tek girişimci kadını olarak adından söz ettiriyor. Ayrıca yünleri çöpe atan vatandaşlar, çöpe atmak yerine Cemile Şahin’in iş yerine götürüp satıyor ve Şahin, ekonomik kazanç elde etmenin yanı sıra yünlerin çöpe atılmasını önleyerek, geri dönüşüme de büyük katkı sağlıyor.

"ÇÖPTE GÖRÜNCE BUNDAN NE YAPABİLİRİZ DİYE DÜŞÜNDÜM"

Yakaladığı başarı hakkında konuşan Şahin, şu ifadeleri kullandı:

"Çöplerde yün görünce bundan ne yapabiliriz diye düşündüm. Daha önce annem ve ninem elle yorgan yapardı. Hatta ben de çok iyi yapardım. Çağa uyum sağlamak bir girişimci zorunluluğu oluyor. Sonra bir yorgan makinesi aldım. Elle yıkayıp taradıktan sonra makine ile yünden yorgan yapıyoruz"

"YÜN VE ELYAF ARASINDA NE KADAR FARK OLDUĞUNU GÖRECEKLER"

Yün yorganların daha sağlıklı olduğuna dikkat çeken Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlar sağlığına ve kültürüne dikkat etmiyor. Her şey naylon olmuş. Nasıl hoşuna gidiyorsa öyle yapıyorlar. Bir insan yünden yapılan yorganla yattığı zaman çok farklı oluyor, elyafla yapılan yorganla yattığında çok farklı oluyor. Herkese yün yorganı tavsiye ederim. Denesinler, yün ile elyaf arasında ne kadar fark olduğunu görürler"

"KADINLAR ÇOĞALIRSA SESLERİ GÜR ÇIKAR"

Kadınların iş hayatında aktif olmasının önemine vurgu yapan Şahin, "Bugün ben kadın olarak tekim ama birçok kadın olursa daha özgüven içinde konuşabiliyorsun. Belki ben burada çok kısık sesle konuşuyorum ama daha çok kadın olursa daha özgüvenle çalışabiliriz" mesajını verdi.

GELENEKLERİMİZİ VE KÜLTÜRÜMÜZÜ KAYBETMEMELİYİZ

Birçok eski ve geleneksel mesleğin bitmek üzere olduğuna da dikkat çeken Şahin, "O nedenle yün işine girdik. Teşvik aldığın zaman daha cesaret alıyorsun. Makine aldım ama benim hedefimde dönüşüme katkı sağlayacak daha büyük bir makine almak. Daha büyük ve işimi profesyonelce yapabileceğim sanayi benzeri bir yerde yapmak istiyorum. Biz burada Esnaf ve Sanatkarlar Odasına bağlıyız. Bir kurumumuz var. Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile bakanlıkların buna destek vermesi, bu kültürel şeyleri yaşatması bizi mutlu eder. Çünkü biz her zaman yerde otururuz. Birçok şey dedelerimizden bize kalmış, geleneğimizde var. Bu kültürü kaybetmemek için devlet de teşvik verirse iyi olur" şeklinde konuştu.

"KADIN ESNAFIMIZA DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Suruç Esnaf ve Sanatkarlar Odamr Başkanı İsmet Demir, Cemile Şahin'in çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirterek, "Kaybolmuş mesleklerle ilgili biz Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak tüm esnafımıza destek olmaya çalışıyoruz. Bu konuda Cemile Şahin’e de teşekkür ederiz. Eski yünleri çöplerden toplayıp burada değerlendirmesi çok güzel bir şey. Bu konuda biz de kadın arkadaşımıza, kadın esnafımıza destek olmaya çalışıyoruz. İstişare edip bu tür meslekleri yaşatmaya çalışacağız" diye konuştu.

Şaka yapmak isterken evlendi! Endonezya'da yaptığı espri Rize'de gerçek oldu

İLİŞKİLİ HABER

Şaka yapmak isterken evlendi! Endonezya'da yaptığı espri Rize'de gerçek oldu
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0