Vanlı kadınlardan girişimcilik başarısı: Hedef dünyaya açılmak

Ülke ve ev ekonomisine katkı sağlamak için bir araya gelen 7 kadın girişimci bugüne kadar yaşadıkları başarı hikayeleri ile ilgi odağı oldu. Yöresel ürünleri satarak ihracatlarını arttırmak isteyen kadın girişimcilerin hedefi dünyaya açılmak.

Van'ın Gevaş ilçesinde "Ahtamara" markası altında buluşan girişimci kadınlar, ürettikleri 20 çeşit ürünü hem yurt içinde hem de yurt dışında tüketicilere ulaştırıyor.

2021 yılında 7 kadın tarafından kurulan Ahtamara Tarımsal Kalkınma Kadın Kooperatifi zamanla büyüyerek 21 kadın üyeye ulaşmış daha profesyonel üretim yapmak ve pazarlama ağını genişletmek amacıyla ağını genişletmişti.

20 FARKLI YÖRESEL ÜRÜN ÜRETİYORLAR

İlçe ile özdeşleşen ve her yıl binlerce turisti ağırlayan Akdamar Adası’ndan esinlenerek Ahtamara adı verilen işletme tescillenerek marka altında faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Kooperatif bünyesinde fasulye, bal, ceviz, kuru kaysı, kavut, kantaron yağı, elma, sirke, salça, tarhana, çökelek, erişte ve çeşitli yöresel ürünlerden oluşan 20 farklı üretim sağlayan kadınlar, yerel ve ulusal marketlerin yanı sıra e-ticaret platformundan da satış yapıyor.

İHRACATLARINI GENİŞLETMEYİ HEDEFLİYORLAR

Kentin önemli turizm destinasyonlarından olan Akdamar Adası’na geçişlerin yapıldığı Akdamar İskelesi’nde Van Valiliği tarafından satış ofisi tahsis edilen kadın girişimciler yörenin tarımsal zenginliklerinin tanıtımına da katkı sağlıyor.

Birçok ilin yanı sıra İran, Fransa ve Almanya’ya da ürün gönderen girişimci kadınlar, kooperatif sayesinde aile bütçelerine de katkı sağlıyor.

TAMAMI KADIN ÜYELERDEN OLUŞUYOR

Tarım ve Orman İl Müdürü Turgay Şişman, 2021'de kooperatifi kuran kadınların başarısıyla gurur duyduklarını söyleyerek, "Yedi kadın üye ile başladılar. Bugün 21 kadın üyeye ulaşmış durumdalar. Dört yeni üyenin de katılımıyla 25 kadın üyeye ulaşacaklar. 'Çiftlikten çatala, tarladan sofraya' sloganıyla çalışan kooperatifimizdeki kadınlarımızın hepsi çok çalışkan. Ürün çeşitliliğini de yaklaşık 20 farklı ürüne ulaştırdılar. Ceviz içinden ceviz reçeline, Gevaş fasulyesinden coğrafi işaret tescili almış kurutulmuş yeşil fasulyeye, kantaron yağından tamamen organik olarak üretilen sirkeye kadar 20'nin üzerinde ürün çeşidine sahip bir tarımsal kalkınma kooperatifimiz var. Güzel olan tarafı ise tamamının kadın üyelerden oluşması. Biz de Dünya Kooperatifçilik Günü vesilesiyle kooperatifimizin üyelerini ziyaret ettik. Ürünlerle ilgili neler yapabileceğimizi, kooperatifi nasıl geliştirebileceğimizi, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hangi destekleri sağlayabileceğimizi değerlendirdik” dedi.

"EKONOMİK BAĞIMSIZLIK KURARLARSA GÖÇLER AZALIR"

Kooperatif başkanı Aycan Bayazit bölgede yetişen ürünlerin doğal kaynak sularıyla sulandığı için farklı lezzete olduğunu söyleyerek, "Hepimiz çiftçilik yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri Türkiye'nin dört bir yanına satıyoruz. Yurt dışına da satış yapmaya başladık. Fransa, Almanya ve İran'a satış yapıyoruz. Ayrıca Valilik tarafından verilen satış noktamızda, yurt dışından gelen ziyaretçilere de ürünlerimizi satıyoruz. Ürün kalitemiz ve geri dönüşler çok güzel. Kooperatifimizi daha da ileriye taşımak, üretimi artırmak, şehirlere göçün azalmasını ve kadınların bulundukları yerde kendilerine yetmelerini istiyoruz. Ekonomik bağımsızlıklarını kurarlarsa göçler azalır. Gençleri üretime dahil etmek istiyoruz. Güzel hedeflerimiz var. İleriki dönemlerde çok iyi işler yapmaya çalışacağız." ifade etti.

Didem Kınalı'dan köpeği için özel araç! Kesenin ağzını açtı

İLİŞKİLİ HABER

Didem Kınalı'dan köpeği için özel araç! Kesenin ağzını açtı
'Yalıda yaşamak bela' diyerek isyan etti! Derin Mermerci'ye sosyal medyada tepki gecikmedi

İLİŞKİLİ HABER

'Yalıda yaşamak bela' diyerek isyan etti! Derin Mermerci'ye sosyal medyada tepki gecikmedi
"Kapıcılar Kralı"nın Zafer Bey'i Bilge Zobu yıllar sonra görüntülendi! Son hali duygulandırdı

İLİŞKİLİ HABER

"Kapıcılar Kralı"nın Zafer Bey'i Bilge Zobu yıllar sonra görüntülendi! Son hali duygulandırdı
Özgü Namal'a teklif yağıyor! Yeni dizisi hangisi?

İLİŞKİLİ HABER

Özgü Namal'a teklif yağıyor! Yeni dizisi hangisi?
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0