
Depozite iade sistemi Sakarya'da uygulanmaya başladı. Bir süredir herkesin merak ettiği ve heyecanla beklediği depozitoya tabii ambalajların ücret karşılığında toplanarak geri dönüştürülmesini sağlayacak olan Depozito iade sistemi için ilk makineler şehir merkezine kuruldu.
Emine Erdoğan himayesinde gerçekleştirilen "Sıfır Atık Hareketi" kapsamında uygulamaya alınacak olan depozito sistemi; ürün ambalajlarının tüketim sonrası iade alınması ve geri dönüşüm süreçlerinin işlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Türkiye Çevre Ajansı’nın (TÜÇA) hayata geçirdiği, Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS) ile depozitoya tabi içecek ambalajların tüketilmesi sonrasında iade alınması ve vatandaşa teşvik bedeli ödenmesi hedefleniyordu.
İLK DEPOZİTO İADE MAKİNASI SAKARYA'DA KURULDU
Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS) ile depozitoya tabi içecek ambalajlarının tüketim sonrasında iade alınması ve vatandaşa teşvik bedeli ödenmesini sağlayan proje Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde uygulanmaya başladı. Şehrin birçok noktasına depozito iade makinesi kurulurken teşvik bedelinin de her şişe için 25 kuruş olarak belirlendiği öğrenildi.
DEPOZİTO SİSTEMİ NEDİR?
Tüketilebilir ürünlerin ambalajlarının, tüketim sonrası belirlenen noktalardan iade alınması ve karşılığında depozito bedelinin tüketiciye geri ödenmesine dayalı bir sistemdir.
Bakanlığın belirlediği noktalarda bulunan makinalarla veya belirlenen manuel iade noktalarında, "DOA" mobil uygulaması kullanılarak depozito iadelerini gerçekleştirilebilecek.
"DOA" NEDİR? NASIL KULLANILIR?
Bakanlık tarafından, depozito sistemi için geliştirilen bir mobil uygulama olan "DOA", Android ve iOS store uygulama mağazalarından ücretsiz şekilde indirilebilir. Karekod temelli çalışan uygulama, makinelere iade bırakılan ambalaj bedelini tüketicinin uygulama içi e-cüzdanında biriktirir. "DOA" mobil uygulaması ile biriktirilen bakiye, QR kod ile ödeme özelliği olan tüm POS cihazlarında, anlaşmalı restoran ve marketlerde kullanıma uygundur.
HANGİ ÜRÜNLER DEPOZİTO SİSTEMİ KAPSAMINDA?
Üzerinde ‘Depozito Yönetim Sistemi İşareti' bulunan; cam, plastik ve alüminyum malzemelerden üretilmiş 0,1 L ile 3 L arasındaki tek kullanımlık ambalajların zorunlu depozito kapsamına alındığı belirtildi.
Üzerlerinde bu depozito logosu olan ambalajlar için depozito bedeli ödenecek.
DEPOZİTO SİSTEMİ HANGİ ŞEHİRLERDE VAR?
İlk olarak Sakarya’da başlayan uygulamanın, 2025 yılı sonuna kadar ülke genelinde tüm il ve ilçelerde hayata geçirilmesi planlanıyor.
Depozito sistemi ve DOA mobil uygulaması ile ilgili merak edilen diğer soru ve cevaplar için TIKLAYIN


yaşar 3 hafta önce
almanyada 10 yıl önce gördüm şu demek oluyor 10 yıl ve daha öncesi geriden geliyoruz