Bir gün bankaya gitti ve hayatının şokunu yaşadı: "Üzgünüm ama siz yoksunuz"

Fransa'da yaşayan Jeanne Pouchain son günlerde gittiği her yerde bazı sorunlarla karşılaşıyordu. Bir türlü nedenini anlamlandıramadığı aksiliklere bir yenisi eklendi. Bankaya gidince hukuken öldüğünü öğrenen Pouchain hayatının şokunu yaşadı.

Jeanne Pouchain için her şey 2016 yılında başladı. Pasaportunun süresi dolduğundan yenilemek için başvuru yaptı ancak reddedildi. Bu durumu biraz can sıkıcı buldu ama "Herhalde belgelerim eksikti" diye düşünüp fazla üzerinde durmadı.

Bu olaydan birkaç hafta sonra doktora gitmesi gerekti. Her zaman olduğu gibi Lyon'un Saint-Joseph kasabasında görevli aile hekiminden randevusunu aldı. Ancak kliniğe gittiğinde onu bir sürpriz bekliyordu. Fransa vatandaşlarının kamusal sağlık hizmetlerinden faydalanmasına yarayan yeşil kartı reddedildi. "Teknik bir sorun vardır" deyip yine üzerinde durmadı.

Diyabet ilaçlarını almak için gittiği eczanede görevlinin "İlaçlarınızı devlet ödemiyor. Sizden tam ücret alacağız" demesini de aynı teknik soruna bağladı.

"AÇIKLAYAMIYORUM AMA SİZ YOKSUNUZ"

Pouchain'e göre, bir dizi talihsiz tesadüf peş peşe geliyordu. Ama banka hesap ekstresini gördüğünde sorunun biraz daha ciddi olabileceğini düşünmeye başladı çünkü hesabın bakiyesi eksilere inmişti. Halbuki Pouchain kendisine ulaşan birçok çeki kuruşuna dokunmadan hesabına yatırmıştı.

"Paranın hesabıma gitmesi gerektiğini biliyordum ama hesap bomboştu. Ben de bankaya gittim. Küçük bir şubeydi. 27 yıldır müşterileriydim ve tüm personel beni gayet iyi tanıyordu" diyen Pouchain, birkaç dakika sonra hayatının şokunu yaşadı:

"Bankanın müdürü yanıma gelip 'Üzgünüm ama siz yoksunuz' dedi. 'Ama işte buradayım, beni tanıyorsunuz' dedim. O da bana, 'Bunu ben de açıklayamıyorum ama yapabileceğim bir şey yok' cevabını verdi."

Banka müdürü Jeanne Pouchain diye bir kişiye dair kayıt bulunmadığını ve bu isme açılmış bir hesap olmadığını da söylemiş ve Pouchain'in çek defterini geri istemişti.

Pouchain vermek istemedi. Bankadan ayrılırken müdür eline içi çeklerle dolu bir zarf tutuşturdu. Bunlar Pouchain'in hesabına yatırdığını düşündüğü ve değeri 14.000 euro civarında olan çeklerdi. Müdür özür dilemeyi ve "Yapabileceğim hiçbir şey yok" demeyi de ihmal etmedi.

ÖLÜM BELGESİNİN TESLİM TUTANAĞINI KENDİ İMZALADI

Pouchain, olan biteni açıklamakta zorlanıyordu. Bir şeylerin doğru gitmediğinin farkındaydı. Hayatı boyunca bu tür şeyleri hep çok iyi takip etmişti. Ödemeleri geciktirmez, belgeleri, vergi iade formlarını dekontları hep saklardı. Eve dönerlerken eşi Pierre-Jean, "Belgelerde bir karışıklık olmuştur" dedi, "Merak etme, hallederiz"dedi.

Ama sonraki birkaç ay içinde tuhaflıklar devam edince Pouchain olan bitenin sadece bir bilgisayar hatasından çok daha fazlası olduğunu idrak etmeye başladı. Çalışmaya ve otomobilini kullanmaya devam etmiş, pasaportu için yeniden başvuru yapmış bu kez dosyaya öncekinden daha fazla belge koymuştu. Ancak Ekim 2017'de başvurusu geri döndü. Üzerinde "REDDEDİLDİ" yazıyordu, başka da bir açıklama yoktu.

jeanne pouchain bankaya gitti ve yaşarken öldüğünü öğrendi

jeanne pouchain bankaya gitti ve yaşarken öldüğünü öğrendi

12 Kasım 2017'de Pouchain'lerin kapısı çaldı. İki mahkeme görevlisi Pierre-Jean Pouchain'e bir zarf getirmişti. Kapıyı Jeanne açtı ve teslim tutanağına imzayı atıp zarfı aldı. Açtığında içinden öldüğünü ilan eden belgenin çıktığını görünce gözlerine inanamadı.

"ÖLMEMİŞ HİÇ KİMSE ÖLMÜŞ İLAN EDİLEMEZ" DEDİLER AMA…

Belgede Şubat 2016'da görülen bir davada bir avukatın o sırada 53 yaşında olan Jeanne Pouchain'in öldüğünü söylediği yazıyordu. Ortada ne bir ölüm belgesi ne de başka bir kanıt vardı. Ama nasıl olduysa bu iddia kabul edilmiş, kimse de detayını sorgulamak için çabalamamıştı.

Pouchain bir an yere yıkılacak gibi oldu. O anları, "Nasıl ölmüş olabilirdim ki? Biri benim öldüğümü söylemiş, yargıç da bir ölüm belgesi bile olmadan ona inanmış mıydı? Suratıma yumruk yemiş gibi oldum" sözleriyle anlattı.

Yine de sorunun kolayca çözülebileceğini düşünüyordu. Bunun için önce doktoruna gidip halen hayatta olduğunu gösteren bir belge aldı. Ardından Saint-Étienne'de bulunan ilgili kuruma gitti ve bir yanlışlık olduğunu bildirdi. Ancak kurumdaki kişiler ölmemiş olan hiç kimsenin ölmüş ilan edilemeyeceğini ve bu meselenin kendi yetki alanlarının dışında olduğunu söyledi.

O zamandan beri yani 3,5 yıldır Pouchain, Fransa makamlarına kendisinin, ailesinin, arkadaşlarının, komşularının, yaşadığı kasabanın belediye başkanının hatta yabancıların çok iyi bildiği bir şeyi kanıtlamaya çalışıyor: "Ben ölmedim, yaşıyorum!

NE KİMLİĞİ VAR NE DE BİR ADRESİ

İngiliz Guardian gazetesine verdiği röportajda, hayatının son 3 yılının bir kabus gibi olduğunu söyleyen Pouchain, "Bugün Aslında Dündü filmi gibi. Her sabah uyandığımda ilk aklıma gelen şey, eşimle ilk konuştuğumuz şey bu oluyor. Her gün, sonu gelmeyen bir gün" dedi.

Pouchain için hukuken ölü olmak kamusal sağlık hizmetlerine erişemediği anlamına geliyor. Bu nedenle diyabet ve tiroit ilaçlarını para ödeyerek alması gerekiyor. Ölülerin paraya ya da otomobile ihtiyacı olmadığından sürücü belgesi iptal edildi. Süresi dolan pasaportunu ve kimlik kartını da yenileyemiyor. Bu nedenle herhangi bir yere seyahat etmesi mümkün değil.

Covid-19 karantinası döneminde kimliksiz sokakta gezenlere para cezaları verilmesi gündeme geldiğinden, Pouchain neredeyse hiç evinden çıkamadı. Adresinin neresi olduğunu gösteren bir kanıt yok. Fransa'da birçok resmi makamın kapısını açan elektrik faturasından da adı silindiği için iş başvurusu yapamıyor, emekli maaşı alamıyor.

"BENİ DÜNYA ÜZERİNDEN NASIL SİLEBİLDİLER?"

"İnsanlar Covid karantinalarından şikayet ediyor ama ben 3 yıldır böyle yaşıyorum" diyen Pouchain, psikolojisinin de büyük darbe aldığını da şu sözlerle anlattı:

"Şu an daha iyiyim ama bazı günler yıkanıp giyinmeye ya da saçımı yapmaya üşendiğimi itiraf etmekten de gurur duymuyorum. Eskiden hep bakımlı bir insandım. Şu an dışarı çıkmıyorum ve şişmanladıkça şişmanlıyorum."

Pouchain, 3 yılda 30 kilo aldı, yaşadığı stres nedeniyle ağır bir depresyona girdi ve üç kez hayatına son vermeye çalıştı. Bazı günler delirmeye başladığını, ya da kendisini gerçekten mezara götürecek berbat bir komplonun içinde olduğunu düşündüğünü belirterek, "Önceden antidepresan ve antianksiyete ilaçları kullanıyordum. Şu an bunlara param yetmiyor. Hiçbir şey yapamıyorum. Hiçbir şeye hakkım yok ve ömrüm boyunca çalıştığım halde hiçbir şeyim yok. Beni dünya üzerinden nasıl silebildiler böyle?" dedi.

'Kim Milyoner İster'e Adanalı Dertlipolat damga vurdu!

İLİŞKİLİ HABER

'Kim Milyoner İster'e Adanalı Dertlipolat damga vurdu!

ETİKETLER

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0