Athena Tapınağı'nın 'koruyucuları' 2 bin 600 yıl sonra sergilenecek!

İzmir'in Foça ilçesindeki Phokaia Antik Kenti'nde Athena Tapınağı'nın 2 bin 600 yıllık kalıntıları arasında bulunan 2 at ve 2 griffon büstü restorasyon çalışmaları tamamladıktan hemen sonra İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sanat severlerle buluşacak.

İzmir'in antik yerleşim bölgesi olan Foça ilçesinde yer alan Phokaia Antik Kenti'ndeki Athena Tapınağı'nda süregelen çalışmalarda sona yaklaşıldı. 2000 yılında bulunan 1 metre 30 santimetre ila 1 metre 40 santimetre boyundaki at ve griffon büstleri için İzmir Arkeoloji Müzesi uzmanları geçtiğimiz yıl konservasyon ve restorasyon çalışmaları yapmaya başlamıştı.

Phokaia Antik Kenti

Phokaia Antik Kenti

Tüf taşından yapılmış, "protome" olarak isimlendirilen, duvar süsü amacıyla kullanılan heykeller, çalışma tamamlandıktan sonra bu sene İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.

İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Cengiz Topal, Athena Tapınağı'nın doğal kaya üzerine yerleştirildiğine vurgu yaparak "Kazılardan ele geçen verilerden daha önce Kibele kültüne ilişkin tapınım alanı olduğunu, milattan önce 6. yüzyıldan sonra da tapınaklar yapıldığını, son evresinde de Athena tapınağı olarak kullanıldığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

"RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDIKTAN SONRA SERGİLENECEK"

Topal, Foça'daki ilk tapınağın yapım evresinin Efes ve bölgelerdeki diğer tapınaklardan daha eskiye dayandığına da dikkat çeken Topal sözlerine şöyle devam etti:

"Athena Tapınağı tarihsel olarak ön planda ama buluntu, kalıntı olarak çok veri yok. Çünkü gördüğünüz gibi modern Foça yerleşmesi antik Phokaia kentinin tamamen üstüne konumlanmış durumda. Antik yapılar geçmiş dönemlerde kullanıldığı, oradaki mimari elemanlar başka yapılarda kullanılmış olduğu için o inanç kültü de sona ermiş olduğu için maalesef elimizde çok fazla veri yok ama bu tarihsel değerinden bir şey kaybettirmiyor sadece görsel olarak eksik. Eserlerin restorasyonlarını yapıp İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilemek üzere çalışmaları başlattık. Griffonlardan biri hemen hemen tamamlandı. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra ziyaretçileri ile buluşacak."

Oyuncu olmak isteyen Cüneyd Eldem Abdülmecid Han'ı duyunca inandı! 700 bin lirasını kaptırdı

İLİŞKİLİ HABER

Oyuncu olmak isteyen Cüneyd Eldem Abdülmecid Han'ı duyunca inandı! 700 bin lirasını kaptırdı
Pelin Akil eşi ve ikiz kızlarıyla doğum gününü kutladı! 'İyi ki doğmuşum iyi ki de doğurmuşum'

İLİŞKİLİ HABER

Pelin Akil eşi ve ikiz kızlarıyla doğum gününü kutladı! 'İyi ki doğmuşum iyi ki de doğurmuşum'
Selçuk Bayraktar annesiyle baş başa iftar yaptı!

İLİŞKİLİ HABER

Selçuk Bayraktar annesiyle baş başa iftar yaptı!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0