Vefatıyla sanat dünyasını yasa boğan Safa Önal'a ünlü isimlerden veda

395 film senaryosu ile Guinness Rekorlar Kitabı'na giren usta senarist ve yönetmen Safa Önal, 92 yaşında hayatını kaybetti. Sanat dünyasının acı kayıplarından biri olan Önal'a Yeşilçam yıldızları ve ünlü isimlerden veda mesajları geldi.

"Vesikalı Yarim", "Dila Hanım", "Tatar Ramazan", "Ağaçlar Ayakta Ölür", "Ah Güzel İstanbul", "Ah Müjgan Ah", "Tatlı Nigar" ve "Doktor Civanım" gibi bir çok kült filmin senaristliğini üstlenen 92 yaşındaki usta senarist Safa Önal hayata gözlerini yumdu. Vefatıyla sanat dünyasını yasa boğan Önal, filme çekilen 395 senaryosu ile "Senaryosu En Çok Filme Çekilen Senarist" dalında Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti. Yazdığı senaryolarla Altın Koza ve Altın Portakal gibi önemli festivallerden çok sayıda ödül kazanan Önal aynı zamanda 40'a yakın da film yönetti. Ünlü isimler, vefatıyla sanat dünyasını yasa boğan ünlü senarist için taziye mesajları yayınladı.

 Safa Önal

Safa Önal

Önal için bugün saat 11.00'de Atlas 1948 Sineması'nda bir tören düzenlenecek. Usta senarist için düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camisi'nde öğle vaktinden sonra cenaze namazı kılınacak ve merhumun naaşı Feriköy Mezarlığı'na defnedilecek.

ÜNLÜ İSİMLERDEN TAZİYE MESAJLARI GELDİ

Ödüllü senariste Yeşilçam'ın sultanları; Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın'ın yanında yönetmen Eylem Kaftan, ünlü sanatçı Erol Evgin ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan da taziye mesajları geldi. İşte o mesajlar:

Safa Önal taziye mesajları

Safa Önal taziye mesajları

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "Sinemamızın değerli ismi, usta senarist, yönetmen ve yazar Safa Önal'ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiamıza baş sağlığı diliyorum."

 Mehmet Nuri Ersoy ve Safa Önal

Mehmet Nuri Ersoy ve Safa Önal

Türkan Şoray: "Sevgili Safa Önal'ı kaybettik. Derinden etkilendim, üzüldüm. Safa Bey'in sinemada ve hayatımda özel bir yeri vardır. Kariyerimde de önemli yeri vardır. ('Yüreğimde Yare Var', 'Vesikalı Yarim', 'Dönüş', 'Dila Hanım', 'Bodrum Hakimi', 'Baraj', 'Deprem', 'Mahpus' gibi ve daha bir çok film...) Hayatını sinemaya adadı, ömrü senaryo yazmakla geçti. Çok eser bıraktı Türk sinemasında. Dostluğumuz sevgimiz son günlere kadar sürdü. Sinemada senaryolarıyla, kalbimde sevgisiyle yaşayacak. Mekânı cennet olsun, nurlar içinde yatsın."

Türkan Şoray ve Safa Önal

Türkan Şoray ve Safa Önal

Hülya Koçyiğit: "Ömrünü sinemaya adamış; senarist, yönetmen, yazar çok kıymetli dostum Safa Önal'ın vefat haberiyle derin üzüntü içindeyim. Türk sineması için bir hazinesin sen Safa Ağabey... Telefonda heyecanla yeni projelerini anlattığı o sesin kulaklarımda şu an. Yan yana gelip üzerine uzun uzun konuşmalarımız... Sen 395 senaryonla Guinnes Rekorlar Kitabı'nda adınla, sinemamıza bıraktıklarınla yaşamaya devam edeceksin. Allah'tan rahmet, tüm sevenlerine sabır diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun."

Hülya Koçyiğit ve Safa Önal

Hülya Koçyiğit ve Safa Önal

Filiz Akın: "'Karlı Dağdaki Ateş' filminde yönetmen olarak da çalıştığım Yeşilçam döneminin en üretken 395 senaryosu filme çekilmiş, senaristi olarak Guinness Rekoru'nu kıran Safa Önal'ı kaybetmişiz… Nur içinde yat Safa Önal. Seni hatırlamak için bana ve sinemaya o kadar çok katkın var ki..."

Filiz Akın ve Safa Önal

Filiz Akın ve Safa Önal

Erol Evgin: "Türk sinemasının 395 senaryo ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş çok değerli senarist, yönetmen ve yazarı Safa Önal'ın kaybından büyük üzüntü duydum. Bir projede birlikte çalışmıştık. Zeradeti, bilgisi ve kültürüyle bir hazineydi. Merhum Safa Önal'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve baş sağlığı dilerim."

Erol Evgin ve Safa Önal

Erol Evgin ve Safa Önal

Yönetmen Eylem Kaftan: "Haydi Abbas, vakit tamam; akşam diyordun. İşte oldu akşam. Kur bakalım çilingir soframızı, dinsin artık bu kalp ağrısı. Şu ağacın gölgesinde olsun, tam kenarında havuzun. Aya haber sal, çıksın bu gece, görünsün şöyle gönlümce. Bas kırbacı sihirli seccadeye. Göster hükmettiğini, mesafeye ve zamana. Katıp tozu dumana, var git öyle ferman etti Cahit. Al getir, ilk sevgiliyi Beşiktaş'tan. Yaşamak istiyorum gençliğimi, yeni baştan.

Ah Safa Hocam, seni her gördüğümde bu şiiri tüm doğallığınla okuman gelir aklıma. Yeşilçam'ın en üretken güzel ağabeyi, gerçek bir İstanbul beyefendisiydin. Keşke verdiğin telif mücadelesinin de sonucunu görebilseydin. Gittiğin yerdeki sofrada umarım bütün o büyük şairler bekliyordur seni..."

 Eylem Kaftan ve Safa Önal

Eylem Kaftan ve Safa Önal

NE OLMUŞTU?

"DERİN ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ"

Önal'ın vefat haberi Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla duyuruldu. 

Yapılan paylaşımda, "Türkiye sinemasının duayenlerinden değerli senarist, yönetmen ve yazar Safa Önal’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Başta ailesi ve sevenleri olmak üzere hepimizin başı sağ olsun. Değerli ustamız Safa Önal’ın cenazesi 1 Ağustos 2023 Salı günü saat 11.00’de Atlas Sineması’nda düzenlenecek törenin ardından, öğle namazını müteakiben Teşvikiye Camisi’nden ebediyete uğurlanacaktır." ifadelerine yer verildi.

 Safa Önal hayatını kaybetti

Safa Önal hayatını kaybetti

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO:

Emel Sayın masasına gelen güvercinleri işte böyle besledi

Kanserle mücadelesini kazanan Boğaç Aksoy'un acı günü!

İLİŞKİLİ HABER

Kanserle mücadelesini kazanan Boğaç Aksoy'un acı günü!
Ünlülerin terzisi modacı Nail Yurdakul vefat etti!

İLİŞKİLİ HABER

Ünlülerin terzisi modacı Nail Yurdakul vefat etti!
Bizimkiler dizisinin sevilen ikilisi Dunkof ve Dilek yıllar sonra buluştu!

İLİŞKİLİ HABER

Bizimkiler dizisinin sevilen ikilisi Dunkof ve Dilek yıllar sonra buluştu!
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 1

Fehmi 8 ay önce

Şimdi asıl kendi filmini seyretme zamanı.