İzmir'de kuru otlar geçim kaynağı oluyor!

İzmir'in Bayındır ilçesinde yaşayan mahalle sakinlerinin geçim kaynağı kuru otlar oluyor. Önde gelen çiçek ve süs bitkileri üretim merkezlerinden biri olan kırsal Turan Mahallesi'nde, kuru otlar dönüştürülüyor.

İzmir'in Bayındır ilçesinde, önde gelen çiçek ve süs bitkileri üretim merkezlerinden biri olan kırsal Turan Mahallesi'nde, yaklaşık 300 kişilik bir nüfus, ilkbahar mevsimiyle birlikte dağlara yöneliyor. Pamuk otu, kurt otu, solucan otu, kuşdili otu, şemsiye otu, altın otu, sevgi otu, bulgur otu, kılçık otu, papatya, pampas otu, buğday, yulaf, kuş otu, keten ve lavanta gibi 30'dan fazla bitkiyi toplayan köylüler, ihtiyaç duydukları otları da kendi bahçelerinde yetiştiriyorlar.

HOBİ OLARAK BAŞLANDI GEÇİM KAYNAĞI HALİNE GELDİ

Dezenfekte edilerek evlerin önünde kurutulan bitkiler, yaprak ve tohumlarını korumak için özenle işleniyor ve ardından rengarenk boyalarla kazanlarda boyanıyor. Özellikle iç mekan dekorasyonunda talep gören bu ürünler, paketlenip sipariş alan müşterilere gönderiliyor. Başlangıçta hobi olarak başlayan bu faaliyet, talebin artmasıyla birlikte yöre halkının geçim kaynağı haline geldi ve kırsal mahalleye tersine göçü teşvik ettiği belirtiliyor.

KÖYLÜNÜN ANA İŞİ HALİNE DÖNÜŞTÜ

Şevik, 1995 yılında başladıkları bu işin giderek büyüdüğünü ifade ederek, "Köyde ek gelir değil, ana iş oldu artık. Herkesin beklediği bir iş konumuna geldi. Köyün yüzde 100'ü bu işi yapıyor diyebilirim. Köydeki evleri gezseniz bazı kadınların evlerindeki saksılarına bile sardunya yerine bizim bu çiçekleri diktiklerini görebilirsiniz." dedi.

BİRÇOK ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

Dünyada çiçekçiliğin merkezi konumundaki Hollanda'ya bu bitkileri boyamadan gönderdiklerini vurgulayan Şevik, şöyle konuştu: "Hollanda kendi renklendirdiği için doğal olarak veriyoruz çünkü boyalı ürünlerin ihracatında zorluk çıkarıyorlar. Şu ana kadar Hollanda, Polonya, İtalya ve Almanya'ya ihracat yaptık. Küçük paketler halinde Dubai, Libya ve Irak'a da ürün gönderdik."

ETİKETLER

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0