Deniz Göktaş'ın 'Ölü Deniz' adlı stand-up gösterisinde sahnede kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim üzerinden yapılan sınırları aşan espri ve eleştiriler, toplumun büyük kesiminde tepkiyle karşılandı. Sosyal medyada çığ gibi büyüyen rahatsızlığın ardından, o kesitlere kamu düzenini koruma gerekçesiyle erişim engeli getirildi.
Ülkemizde mizahın sınırları ve toplumsal hassasiyet arasındaki denge, son günlerde en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Sözde komedyen Deniz Göktaş'ın Youtube'da yayınlanan "Ölü Deniz" adlı stand-up gösterisinde hem siyasi hem de kutsal değerlerin mizah malzemesi yapması sosyal medyada tepkilere neden oldu.

KUR'AN-I KERİM ÜZERİNDEN MİZAH YAPTI
Yayınlanan videonun büyük bölümünde Göktaş'ın sahnede İslamiyet’in hükümleri, vahiy süreci ve Kur'an-ı Kerim üzerinden yaptığı esprili anlatımlar yer aldı. "lk üç kitap iyi de dördüncüde çeviri zayıf... Son kitap dedik, domuz da yemeyiversin" şeklindeki ifadeleri ise videonun en tepki çeken kısmı oldu.
Söz konusu performansta yer alan bu cümlelerin, Milyarlarca insanın kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'i bu denli esnek ve alaycı bir dille sahnede yer bulması sosyal medyayı adeta ayağa kaldırdı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik keskin ve aşağılayıcı söylemlerde de bulunan Göktaş'ın sebep olduğu bu toplumsal rahatsızlığın ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) devreye girdi.
ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ
İfade Özgürlüğü Derneği (EngelliWeb), konuyla ilgili paylaşımında şu ifadelere yer verildi:
"Komedyen Deniz Göktaş'ın stand-up gösterisinden kesitlerin yer aldığı sosyal medya paylaşımları, 5651 sayılı Kanun'un 8/A maddesi kapsamında, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle erişime engellendi ve Türkiye'den görünmez kılındı."
YARGI HAREKETE GEÇTİ
Kamuoyunda giderek büyüyen bu tepkilerin ardından adli makamlar gecikmeden harekete geçti. Dini değerleri alenen aşağıladığı iddia edilen komedyen Deniz Göktaş hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.

"TOPLUMUN HASSAS OLDUĞU MANEVİ DEĞERLER ÜZERİNDEN MİZAH OLMAZ"
Gösterinin ardından sosyal medya kullanıcıları, tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:
"Mizah üreticilerinin kitlelere hitap ederken toplumun sinir uçlarını ve kutsallarını gözetmesi, toplumsal barışın sürdürülebilirliği açısından büyük bir önem taşımaktadır. Eleştiri hakkı ve sanatsal özgürlük, toplumun çoğunluğunu kapsayan bir başka kesimin en hassas olduğu manevi değerleri tahkir etme hakkını doğurmamalıdır."
Mehmet Üzüm 1 ay önce
Şarlatan, Bunun gibilere fırsat vermemek için Kuranı kerimi koruma kanunu çıkarılabilir..
xxlxx 1 ay önce
Senin gibilere insan derken çevriyi yanlış yapmışlar.
xxlxx 1 ay önce
O ilk 3 kitap senin gibi insanlar tarafından değiştirildiği için son kitap değiştirilmemek üzere gönderildi.
Muzaffer 1 ay önce
Her şeyi bu kadar ciddiye almamak lazım. Begenen güler, begenmeyen izlemez. Asıl İslam'a saygısızlık eden Müslümanım deyip hırsızlık, ahlaksızlık yapanlardır.
VATAN EVLADI 1 ay önce
atatürk e , cumhurbaşkanına , veya sokakta sıradan birine hakaret edersin çeşitli maddi manevi yaptırımı var, ülkede Allah a ve kitabına peygamber e hakaret serbest mi?