İstanbul’a pasaport tartışması tarihten çıktı: Osmanlı’da “Mürur Tezkiresi” uygulaması

Günümüzde tartışılan “İstanbul’a pasaportla giriş” fikri, aslında Osmanlı’da uygulanan bir sistemdi. “Mürur Tezkiresi” adı verilen bu belgeyle, şehirler arası seyahat eden herkesin izne tabi tutuluyordu.

Son dönemde sık sık gündeme gelen "İstanbul’a pasaportla giriş" tartışmaları, aslında tarihte uygulanmış bir sistemi yeniden hatırlatıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehirler arası seyahatler belirli kurallara bağlanmış, özellikle İstanbul’a girişler kontrol altına alınmıştı.

İSTANBUL'A GİRİŞ'TE BELGE ZORUNLULUĞUNU GETİREN PADİŞAH

Bu kapsamda, II. Mahmud döneminde yürürlüğe giren "Mürur Tezkiresi" uygulaması, adeta bir iç pasaport görevi görüyordu. Yalnızca yabancılar değil, Osmanlı tebaası olan yerli halk da seyahat edebilmek için bu belgeyi almak zorundaydı.

MÜRUR TEZKİRESİ NEDİR

Mürur Tezkiresi, kişinin kimlik bilgilerini, nereye gideceğini ve seyahat amacını içeren resmi bir izin belgesiydi. Güvenliği sağlamak, suçluların hareketini kontrol etmek ve şehirlerdeki nüfus yoğunluğunu denetlemek amacıyla uygulanan bu sistem, devletin otoritesini güçlendiren önemli araçlardan biri olarak kabul ediliyordu.

Özellikle payitaht İstanbul’a girişlerde daha sıkı uygulanan bu kurallar sayesinde, şehre gelenlerin kim olduğu ve hangi amaçla geldiği kayıt altına alınıyordu. Belgesi olmayanların seyahat etmesine izin verilmiyor, kurallara uymayanlar ise cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalıyordu.

Bugün tartışma konusu olan “İstanbul’a pasaport” önerileri, geçmişte benzer bir sistemin hayata geçirildiğini ortaya koyarken, tarihsel örnekler üzerinden yeni bir tartışma alanı da açıyor. Osmanlı’nın “Mürur Tezkiresi” uygulaması, günümüzdeki tartışmaların kökenine ışık tutan dikkat çekici bir örnek olarak öne çıkıyor.

Edirne'den dünyaya trüf mantarı ihraç ediyor: Kilosu yılda 7 bin ile 20 bin arası değişiyor!

İLİŞKİLİ HABER

Edirne'den dünyaya trüf mantarı ihraç ediyor: Kilosu yılda 7 bin ile 20 bin arası değişiyor!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0