Düğünde ne takılır? Geline takı olarak ne takılır? Düğünde takı merasimi nasıl yapılır?

Düğün sezonun açılmasıyla birlikte evlenecek çiftler tarafından en çok merak edilen konulardan biri düğünde takılacak takılar oldu. Düğüne gelecek davetlileri de yakından ilgilendiren takı merasimi yakınlık derecesine göre gelin ve damada takılanlar olarak değişmektedir. Peki düğünde ne takılır, geline takı olarak ne takılır? Takı merasimi ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için araştırdık. İşte tüm detaylar.

Birbirini seven ve hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler için yapılan düğün merasimlerinde gelin ve damada yapılan törende takı takılır. Birçok ülkede gelenek haline gelmiş olan takı töreni yöreden yöreye değişim göstermektedir. Doğu kültüründe düğünlerde geline çok fazla altın takılırken bazı yörelerde ise sadece bilezik ya da gelin takı seti şeklinde takılmaktadır. Bazı kültürlerde ise kız istemede geline ve damada takılacak takılar konuşulup belirlenmektedir. Akrabaların yakınlık derecesine göre de değişen takı merasimi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Öte yandan Son zamanlarda altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte çeyrek yerini yarım çeyrek, gram altın seçeneklerinin sunulmasına neden oldu. Peki düğünde akrabalık derecesine gelin ve damada ne takılır? İşte düğünde geline ve damada ne takılır sorusunun cevabı...

Altın fiyatları bugün ne kadar? Gram altın, çeyrek altın kaç TL? 17 Mayıs 2022İLİŞKİLİ HABERAltın fiyatları bugün ne kadar? Gram altın, çeyrek altın kaç TL? 17 Mayıs 2022

DÜĞÜNDE NE TAKILIR?

Yeni evlenecek çiftler için evlilik masraflarını bir nebze azaltmak için takılan takılar akrabalık derecesine göre büyük takı ve küçük takılar şeklinde farklılık göstermektedir. Aynı zamanda uzaktan akraba ya da arkadaş çevresinden olan kişiler de takı yerine para takabilmektedir. Fiyat aralığına bağlı olarak en pahalı takılan takılar arasında bilezikler geliyor. Bileziklerden sonra reşat altın, tam altın, yarım, çeyrek, gram ve yarım gram gibi fiyatlarına göre sırayla gelmektedir. 

düğünde ne takılır

düğünde ne takılır

DAMADIN AİLESİ GELİNE NE TAKAR?

Genelde damat tarafı gelin takı seti olarak ya da bilezik şeklinde takmaktadır.

GELİNİN AİLESİ GELİNE NE TAKAR?

Gelinin ailesi kızları için mutlaka en az 2 ya da 3 bilezik takarlar. Varsa ablası ve abisi de onlarda çeyrek takarlar.

geline ne takılır

geline ne takılır

DAMADA NE TAKILIR? 

Gelin tarafından takı merasimde mutlaka damada saat veya tam altın takmak adettir. Son zamanlarda takı merasimi altın fiyatlarının artmasıyla birlikte farklılık gösterse de genel olarak damada bir hediye sunulmaktadır.

damada ne takılır

damada ne takılır

2. DERCE AKRABALAR NE TAKAR?

2. derece akraba kategorisine dayı, amca, teyze, hala gelmektedir. Yakın akraba olarak adlandırılan teyze amcalar ve diğerleri genelde bilezik takarlar. Kuzenler ve diğer akrabalar samimiyet derecesine göre çeyrek, yarım ve tam altın takmaktadır.

Düğüne gelen davetlilerde gelin ve damat için ailece tek bir kişiye takacak şekilde takacaklarını altını ayarlamaktadır. 

düğünde ne takılır

düğünde ne takılır

Gelin ve damadın yakın arkadaşları bazen toplanıp tam altın veya çeyrek takmaktadır. 

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

orguvakti.com 2 yıl önce

Çok güzel ve bilgilendirici bir paylaşım olmuş, herşey için teşekkür ederiz..