Zemheri ne demek? Zemheri ayı ne zaman başlayacak 2024?

Meteoroloji uzmanları vatandaşları önümüzdeki günler için zemheri soğuklarıyla ilgili uyardı. Hal böyleyken Zemheri ne demek ve Zemheri ne zaman başlayacak konusunda binlerce kişi arama motorunda araştırmalar yapıyor. Zemheri ne demek, hangi tarihte başlayıp, biter? İşte 2024 Zemheri tarihleri...

Halk arasında kış aylarının en soğuk ve çetin geçen zaman dilimi olarak ifade edilen Zemheri, genellikle Aralık, Ocak ve Şubat aylarını kapsar.  Zemheri süresince, özellikle gün içinde sıcaklık çok düşük seviyelere inerken sabaha karşı don olaylarına neden olabilir. Uzmanlara göre, zemherinin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanır. 17-18 derece olan sıcaklıklar birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar iner. Dolayısıyla zemheri ayı hastalıkların fazlaca görüldüğü aydır.

ZEMHERİ

ZEMHERİ

ZEMHERİ NE DEMEK?

  • Zemheri, TDK bilgilerine göre kara kış anlamı taşımaktadır. Tarihte, 1330 yılındaki bazı kaynaklarda rastlanan zemheri sözcüğü, 'Zamharir' sözcüğünden türemiştir.
  • Zemheri, 22 Aralık tarihinde çıkmakta olan ve yaklaşık 40 gün süren soğuk günleri ifade etmektedir.
  • Zemherinin bir adı da erbaindir (karakış). Erbain Arapça 40 sayısı, anlamına gelir ve zemheri esasta 40 gündür. Fakat bazı yörelerde 45 gün olarak kabul edilir.

ZEMHERİ NE ZAMAN?

Halk tarafından 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem, zemheri ayı olarak ifade ediliyor. Zemherinin en belirgin özelliğinin ise bir kısmı sonbahara bir kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olması olduğu söyleniyor.

Uzmanlara göre, zemherinin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanır. 17-18 derece olan sıcaklıklar birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar iner. Dolayısıyla zemheri ayı hastalıkların fazlaca görüldüğü aydır.

Sarılmak neden önemli? Sarılmanın çocuklar üzerindeki etkileri ve faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Sarılmak neden önemli? Sarılmanın çocuklar üzerindeki etkileri ve faydaları
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0