Şahmeran nedir? Şahmeran efsanesi nedir? Şahmaran ne anlatıyor?

Son dönemlerin en çok merak edilen dizisi "Şahmaran" 20 Ocak itibarıyla Netflix'te izleyenlerin beğenisine sunuldu. Şahmeran efsanesini temel alan diziyle birlikte birçok kişi Şahmeran hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki Şahmeran nedir? Şahmeran efsanesi nedir? Şahmeran ne demek? İşte tüm detaylar haberimizde...

Başrollerini Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in paylaştığı Netflix imzalı yeni dizi "Şahmaran" farklı konusuyla dizi sektörüne yeni bir soluk getirdi. Yönetmen koltuğunda Umur Turagay'ın oturduğu ve senaryosunu Pınar Bulut'un kaleme aldığı "Şahmaran" dizisi Türk, İran, Irak ve Anadolu mitolojilerinde önemli bir yer edinen "Şahmeran" efsanesinden ilham alıyor. "Yılanların şahı" olarak da bilinen 'Şahmeran'ın yeniden doğuşuna giden gizemli yolu izleyicilerle buluşturan 8 bölümlük dizinin ardından herkes Şahmeran efsanesi arama motorlarında araştırmaya başladı. Gelin son dönemlerde herkesin dikkatini çeken bu efsaneyi birlikte öğrenelim. 

ŞAHMERAN NE DEMEK? ŞAHMERAN NEDİR?

Farsça şah ve maran (yılanlar) kelimesinden türeyen Şahmeran kelimesi, yılanların şahı anlamını taşımaktadır. Dişi bir varlık olduğuna inanılan Şahmeran, belinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan doğaüstü bir yaratığı temsil etmektedir. İran-Pers mitolojisinde sıklıkla rastlanılan Şahmeranın Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşadığı iddia edilmektir. Bir diğer rivayete göre de Şahmeran, Adana'daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale'de yaşamaktadır. 

Şahmeran

Şahmeran

ŞAHMERAN EFSANESİ NEDİR? ŞAHMERAN GERÇEK Mİ? ŞAHMERAN HALA YAŞIYOR MU?

Hiç yaşlanmayan ve ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan Şahmeran, bugüne dek pek çok efsaneye konu olmuştur. Hikayeler birbirlerine göre farklılık gösterse de her efsanenin sonunda Şahmeranın hamamda öldüğü detayı yer almaktadır. En ünlü efsane ise şu şekildedir:

Bundan yıllar yıllar önce Tarsus'ta yedi katın altında yaşayan yılanlar vardı. Meran adı verilen bu yılanlar, çok akıllı ve şefkatlilerdi. Barış içinde yaşayan bu yılanların kraliçesine "Şahmeran" denirdi. Genç ve güzel bir kadın olduğu bilinen Şahmeranla tanışan ilk insan Cemşab oldu. Odun satarak geçimini sağlayan fakir bir ailenin oğlu olan Cemşab, bir gün arkadaşlarıyla bal dolu bir mağara keşfetti. Balı çıkarmak için Cemşab'ı aşağıya indiren arkadaşları, paylarına daha çok bal düşmesi için onu orada bırakıp kaçıp gittiler. Mağaradan çaresiz bir şekilde kurtulmaya çalışan Cemşab, bir delik gördü ve buradan ışık sızdığını fark etti. Hemen cebindeki bıçak ile deliği büyüten Cemşab, karşısında ömründe görmediği kadar güzel bir bahçeyle karşılaştı. Eşi benzeri olmayan çiçekler ve bir havuzun olduğu bahçeye hayranlıkla bakan Cemşab, havuzun etrafının yılanlarla kaplı olduğunu ve havuzun başındaki tahtta süt beyaz vücutlu bir yılan oturduğunu görünce neye uğradığını şaşırdı. 

Şahmeran efsanesi

Şahmeran efsanesi

Tahttaki yılanın Şahmeran olduğunu anlayan Cemşab, Şahmeranın güvenini kazanarak uzun yıllar bu bahçede yaşadı. Tıp hakkında her şeyi Şahmeran'dan öğrenen genç adam yıllar sonra ailesini çok özlediğini söyleyerek gitmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Şahmeran da gitmesine izin vereceğini ancak yerini kimseye söylemeyeceğine dair söz vermesini istedi. Şahmeran'a söz verip ailesine kavuşan Cemşab, gerçekten de Şahmeran'ın yerini kimseye söylemedi. Ancak bir gün ülkenin padişahı hastalandı ve vezir tek çarenin Şahmeran'ın etini yemek olduğunu tüm ülkeye haber saldı. Vezir herkesi tek tek hamama sokarak Şahmeran'ı tanıyan var mı diye araştırmaya koyuldu. Sıra Cemşab'a geldiğinde ise gerçek ortaya çıktı. Cemşab'ın derisindeki pulları gören vezir onu zorla konuşturdu. Cemşab mecbur kaldığı için Şahmeran'ın yerini söyledi ve Şahmeran bulunarak kuyudan çıkarıldı. Şahmeran Cemşab'a, "Benim başımı kaynatıp padişaha içir, padişah kurtulsun, gövdemi de vezire içir, ölsün, kuyruğumu da kaynatıp sen iç, böylece Lokman Hekim ol" dedi.

Böylece üç farklı su kaynatıldı ve Şahmeran'ın dediği oldu. Vezir öldü, padişah iyileşti ve Cemşab'da hem Lokman hekim hem de ülkenin yeni veziri oldu. Rivayete göre Şahmeran'ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmemektedir. Tarsus'un, Şahmeran'ın öldürüldüğünü öğrenen yılanlar tarafından bir gün istila edileceği rivayet edilir.

Şahmeran hikayesi

Şahmeran hikayesi

Vezir, hastalığın çaresinin Şahmeran'ın etini yemek olduğunu söylemiş ve her yere haber salınmış. Ülkenin veziri herkesi tek tek hamama sokmuş. Sıra Cemşab'a gelmiş. Cemşab soyununca vezir Cemşab'ın derisinde pullar olduğunu görünce Cemşab'ı konuşturmayı başarmış. Cemşab kuyunun yerini gösterince Şahmeran bulunup dışarı çıkarılmış. Şahmeran Cemşab'a, "Benim başımı kaynatıp padişaha içir, padişah kurtulsun, gövdemi de vezire içir, ölsün, kuyruğumu da kaynatıp sen iç, böylece Lokman Hekim ol" demiş. Böylece vezir ölmüş, padişah da iyileşip Cemşab'ı veziri yapmış. Ve rivayete göre de Cemşab böylece Lokman Hekim olmuş. Efsaneye göre Şahmeran'ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmemektedirler. Şahmeran öldürülmeden önce yılanlara hamama ardından da düğüne gideceğini söyledi. Davul sesleri kesildiğinde ve kıyamet günü geldiğinde yılanların Şahmeran'ın öldürüldüğünü anlayacağı ve Tarsus'u işgal edeceği rivayet edilmektedir.

Şahmeran öyküsü

Şahmeran öyküsü

Duaların en büyüğü! Şahmeran duası nedir? Şahmeran duası ne işe yarar?

İLİŞKİLİ HABER

Duaların en büyüğü! Şahmeran duası nedir? Şahmeran duası ne işe yarar?
Kuzinede enfes patates tarifi! Bütün patates kaş dakikada pişer?

İLİŞKİLİ HABER

Kuzinede enfes patates tarifi! Bütün patates kaş dakikada pişer?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Tek gözlü balik 1 yıl önce

Cokda cirkinmi$ be..Ula cayci riza bile bundan güzel.