Uzmanlar uyardı! Çarşaflar haftada bir defa değişmeli!

Uzmanlardan gelen uyarıya göre, her akşam bizleri misafir eden yataklarımızın çarşafları belirli sıklıklarda değiştirilmeli. Bakteri ve mantar yuvasına dönmeye müsait olan çarşaflar ne sıklıkla değiştirilmeli? İşte, uzmanlardan gelen o uyarı...

New York Üniversitesi’nden gelen açıklamaya göre çarşaflar haftada bir kez değiştirilmelidir. Uzman Mikrobiyolog Philip Tierno; çarşafların yeterince sık değiştirilmediği zaman, bakteri ve mantarlarla dolu bir ‘botanik bahçesine’ dönüşebileceğini açıkladı.

çarşaflar

çarşaflar

Çarşaflarınız botanik bahçesine dönüşebilir!

Herkes temiz çarşaflarda rahat bir uyku çekmek ister ama yoğun yaşam temposu ve yorgunluk gibi nedenlerden dolayı sık sık çarşaf değiştirmek mümkün olmayabilir.  Ancak uyku esnasında terlemeye devam ediyoruz. Vücut yağları ve vücut kiri çarşafa sızıyor bu durum vücutta yara ve enfeksiyonlara sebep olabilir. Çarşafların haftada bir kez değiştirilmesi gerekiyor.

Amerika merkezli haber sitesi Business Insider’a konuşan mikrobiyolog Philip Tierno, çarşafların ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Tierno, “Çarşaflar yeterince sık değiştirilmediği zaman, bakteri ve mantarlarla dolu bir ‘botanik bahçesine’ dönüşebilir” derken yastık, nevresim ve çarşafların kıvrımları arasındaki mikroskobik yaşamın hastalıklara yol açabileceğini ifade etti. Tierno, bunun önüne geçmek için çarşafların haftada bir kez yıkanması gerektiğini belirtiyor.

çarşaf değişikliği

çarşaf değişikliği

Yataklar mantar ve bakteri üremesi için müsaittir!

Bilimsel araştırmalara göre, insanlar yatakta bir yılda ortalama 118 kilo terliyor. Dışarısının sıcak ve rutubetli olması durumunda bu nem, mantarların üremesi için uygun bir ortam oluşturuyor. Yatak takımlardaki mantar oluşumuyla ilgili yeni bir araştırmaya göre, bir-buçuk ile 20 yıllık bir kuş tüyü ya da sentetik yastık dört ila 17 tür mantar barındırıyor. Üstelik, insanlar yataklarını sadece kendi ter, salya, deri hücresi, vajinal ve anal sıvılardan kaynaklanan mantar ve bakterilerle değil, yabancı mikroplarla da paylaşıyor.

Bunlar arasında hayvanların kepekleri, polen, toprak, tiftik, ev tozu akarı, dışkı ve yatak takımlarının üretiminde kullanılan kimyasallar da var. Tierno, tüm bu maddelerin bir hafta içinde insan sağlığına zarar verebilecek duruma gelebileceği uyarısında bulunuyor ve “Alerjiniz yoksa bile, vücudunuz alerjik reaksiyon gösterebilir” diyor.

BİR YORUM YAPIN 0