Düğme nasıl dikilir? Düğme dikiminin püf noktaları...

Kıyafetlerimizin ayrılmaz parçası düğmeler, bazen sürtünmeden bazen sağlam tutturulmamasından bazen de kalitesiz ipliklerden dolayı düşebiliyor. Peki, elbiselerin kopan düğmeleri nasıl dikilir? Düğme dikimine dair bilgisi olmayanlar haberimizden düğme dikiminin püf noktalarına ulaşabilir...

İki, dört delikli bazen de tek delikli kabarık düğmelerin dikimi bilmeyenler için çok zor görünse de usulüne göre yapıldığı vakit oldukça pratiktir. Sürekli kopan, dikişi gevşeyen düğmeleri düşürüp kaybetmemek işten değil. Bunun için vereceğimiz püf noktaları ve adımlarla düğmeleriniz sapa sağlam olacak. İşte, düğme dikiminin adımları ve püf noktaları...

Düğme Nasıl Dikilir?

Her olay gibi kendi içinde incelikleri barındıran düğme dikiminde önemli olan delik sayısı ve konumuna göre hareket etmektir. Örneğin;

- İki delikli ise, iğnenin bir delikten aşağıdan yukarı, ötekinden yukarıdan aşağı geçirilmesi ve bunun 5-6 kez tekrarlanması ile dikilir.

- Dört delikli düğmeler ya her iki delikten geçen iplikler birbirine paralel olacak şekilde, ya da çaprazlamasına birbirini kesecek şekilde dikilir.

Düğme Dikiminin Püf Noktaları:

*Düğmenin iliğe tam olarak denk geldiğinden emin olmadan düğmeyi kumaşa sabitlemeyin.

* Düğmeleri kumaşa sımsıkı yapıştırarak dikmemeye özen gösterin. Hafif bol bırakın ki iliklendiği takdirde rahat durabilsin ve potluk yapmasın.

* Potluğu önlemek için, ipliği düğme deliklerinden geçirmeden önce deliklerin üzerine ya bir kibrit çöpü, ya da bir toplu iğne koyarak sonrasında düğmenin dikilince altından bu ipliği çekebilirsiniz. 

* Düğme ile kumaş arasında, dikişlerin arasına gelecek şekilde, düğmeyle kumaş arasında boşluk olması için bir iğne yerleştirin ve bu şekilde dikin. Bu sayede dikişin çok sıkı olmasını engellemiş olacaksınız. İğneyi ilk delikten geçirdikten sonra iğneyi iyice çekin ve diğer delikten geçirin. Bunu yaparken bir elinizle düğmeyi sabitleyerek düğmenin kaymasını engelleyin.

* İğneyi deliklerden birkaç defa geçirdikten sonra iğneyi kumaşın tersinden düğmenin dibine çıkarmak, düğmeyi kumaşa tutturan ipliklerin etrafından birkaç kere dolayarak sarmak düğmenin sağlamlaşmasına ve kumaş ve düğme arasında pay bırakılmasına yardımcı olur.

Adım Adım Düğme Dikimi:

1. İplik ve düğme seçin: kumaşa uygun renkte iplik ve iğnenizi seçin. 

2. İpliği iğneden geçirin: iki kat olacak şekilde iğneden geçirdiğiniz ipliğin tek katına düğüm atın.

3. Düğüm için: ipin uç kısmına doğru çember oluşturup uç noktasını oradan geçirmektir.

4. Düğmenin yerini belirleyin: diğer düğmelerin nizamına ve deliklerin denk geldiği yere göre düzeltme işlemlerini yapın.

5. Dikime başlayın. Öncelikle İplik geçirdiğiniz iğneyi kumaştan sonrasında düğmenin bir deliğinden geçirin. Her delikten geçirdikten sonra ipi sonuna kadar çekin ve diğer deliğe geçin.

6. Dikişi sıkılaştırın: Dikiş kısmını yeterince tekrarladıktan sonra düğmenin yeterince sıkı bir şekilde kumaşa sabitlendiğinden emin olun.

7. Son dikişte: iğneyi kumaşa doğru batırarak işlemi bitirin ve ipliği düğmenin etrafında dolaştırarak düğüm atın. 

8. İpi koparın: yeterince sağlam olduğuna emin olduktan sonra ipi koparın ve fazlalığı da kesin.

Halıya dökülen ağda nasıl çıkarılır?

İLİŞKİLİ HABER

Halıya dökülen ağda nasıl çıkarılır?

BİR YORUM YAPIN 0