Toprak çeşitleri nelerdir? Hangi bitki hangi toprakta yetişir?

Killi Toprak, Kireçli Toprak, Humuslu Toprak ve Kumlu Toprak olarak dörde ayrıldığı bilinmektedir. Toprak çeşitliliklerini iyi tanımak hangi bitkilerin hangi toprakta yetişeceğini de öğretiyor. Toprak çeşitleri nelerdir? Hangi bitki hangi toprakta yetişir? Haberin ayrıntıları için sayfamıza göz atınız...

Bitkiler topraksız yapamaz. Bu nedenle bitkiler toprak ile derin bir iletişim halindedir. Kaliteli bir etkileşim sayesinde sağlıklı bir yetişme sağlanmaktadır. Doğru orantılı bir şekilde ilerleyen bitki ve topraklar hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.Toprak çeşitleri nelerdir? Hangi bitki hangi toprakta yetişir? Merak ettiğiniz yanıtlar için sayfamıza göz gezdiriniz...

Toprak çeşitleri ve özellikleri

Toprak çeşitleri ve özellikleri

TOPRAK ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Killi toprak genellikle bataklıklarda ve sazlıklarda bulunmaktadır. Ağır bir toprak türü olan bu cins, nemi seven bitkiler için idealdir.  Ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut gibi bitkiler yetişmektedir.

- Torf toprağı aynı zamanda orkide toprağı olarak da bilinmektedir. Besin bakımından zayıf toprak olarak bilinmektedir. Su tutma kapasitesi yüksektir ve haşere ve hastalık taşımadığından fidan yetiştirmek için uygundur. Hemen her türlü bitki için uygun olmaktadır. Çilek gibi mineralli toprağa ihtiyaç duyan bitkiler için idealdir.

- Komposto toprak adı üstünde canlı organizmaların toprağa karışıp çürüyerek mineral açığa çıkarmasıyla alakalıdır.

- Kireçli toprak içeriğinde kil, kum ,humus ve kireç içermektedir. Kalkerli kayaçların parçalara ayrılarak oluştuğu topraklardır. Çabuk ısınan kireçli toprakta; buğday, kayısı, ceviz, badem ve tütün gibi bitkiler yetişmektedir.

- Tınlı toprak, işlenmesi kolay olduğundan bahçe bitkileri yetiştiriciliğine uygun toprak türüdür. Kuraklıklarda çatlama problemi görülmez. Arpa, bakla, çeltik, kayısı, kuru fasulye, şeftali gibi bitkiler yetişmektedir.

- Kumlu toprak kolay işlenebilen bir diğer toprak çeşididir. Su tutma kapasitesi düşüktür. Çabuk ısınıp çabuk soğurlar. Çok sulanma da çamur halini alırlar. Havuç, ayçiçeği, bakla, kuru fasulye, susam, şeftali,tütün, kestane, funda, turp, kereviz, çam, eğrelti otu ve pancar gibi bitkiler kumlu topraklarda yetişir.

- Taşlı toprakların su tutma kapasitesi düşük olmasıyla beraberinde besin değeri de düşük olmaktadır. Bu tür toprakları besleme problemi olduğundan, bitki yerine ardıç, alıç, armut gibi ağaçlar için oldukça uygundur. 

Zümrüt dalgası çiçeği bakımı

İLİŞKİLİ HABER

Zümrüt dalgası çiçeği bakımı

BİR YORUM YAPIN 0