Evde şeker hamuru nasıl yapılır? Şeker hamurunu açmanın kolay yöntemi

Doğum günlerinde, nişanlarda hatta en güzel düğün gününüzde sevdiklerinize hazır alınmış gibi harika pastaları yapmanın sırrı şeker hamurundadır. Sıradan pastaları bir kenara bırakacak enfes şeker hamurlu muhteşem lezzetler hazırlamak istiyorsanız şeker hamurunu evde de kolayca yapabilirsiniz. Peki evde şeker hamuru nasıl yapılır?

Şeker hamuru, yenilebilir bir süsleme malzemesidir. Kek ve hamur işlerini süslemek, figürler yapmak için kullanılan hamurun temel malzemeleri şeker, su, jelatin ve gliseroldür. Çok yoğun bir formdan kil hale geçirilen krema kullanımında çeşitli modelleme teknikleri kullanılmaktadır. Pasta süsleme sınırlarını sadece hayaller ile sınırlandıran şeker hamurunun farklı çeşitleri farklı kullanım alanlarında süsleme amacıyla tercih edilmektedir.

şeker hamuru nasıl yapılır

şeker hamuru nasıl yapılır

PEKİ ŞEKER HAMURU NASIL YAPILIR?

Yoğun olan ve kaplama ve süsleme malzemesi olarak şeker hamuru yapım sırasında hamura çeşitli malzemelerin katılması ve hamurun yoğunlaştırılmasıyla elde edilir. Şeker hamuru hazır satın alınabileceği gibi evde de yapılabilir.

Evde şeker hamuru yapmak için gerekli malzemeler ev ortamında benmari usulü ya da mikrodalga fırında eritilir daha sonra çırpma ve yoğurma aşamalarından geçirilir.

şeker hamurunda kullanılan malzemeler

şeker hamurunda kullanılan malzemeler

ŞEKER HAMURUNDA HANGİ MALZEMELER VAR?

- Şeker hamuru temel olarak şeker ve sudan yapılır. Farklı yoğunluk, tat ve renkte şeker hamuru elde etmek için değişik malzemeler de katılabilir. Şeker hamurunun yoğunlaştırılması için özellikle kaplama ve süslemede kullanılacak daha yoğun şeker hamuru elde edilmesinde jelatin ya da gliserin gibi malzemelerden yararlanılır. Şeker hamuruna tat katması için limon suyu ve vanilya; farklı renklerde şeker hamuru elde etmek için gıda boyasından yararlanılır.

- Evde yapılacak şeker hamuru için şeker (pudra şekeri veya toz şeker), su ve yağ ile birlikte marshmallow ya da jelibon kullanılır. Eritilen marshmallow veya jelibonun şeker, su ve yağ ile karıştırılması ile şeker hamuru elde edilir. Yine tat vermesi açısından limon suyu ve vanilya, renk vermesi açısından da gıda boyası eklenebilir.

şeker hamuru yapmanın püf noktaları

şeker hamuru yapmanın püf noktaları

EVDE ŞEKER HAMURU YAPMANIN TARİFİ:

MALZEMELER

Bir çorba kaşığı bal 
Bir paket pudra şekeri
Bir adet yumurta
İstediğiniz renkte gıda boyası 

YAPILIŞI

Yumurtanın beyazı ve balı mikser ile çırpın. Daha sonra bir tahta kaşık ile pudra şekerini karışımın içine yavaş yavaş dökün ve karıştırın. Hamur ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar pudra şekeri koymaya devam edin. Son olarak gide boyasını ekleyerek bir kez daha karıştırın. Oluşan şeker hamurunu pasta ve hamur işlerini süslemek için kullanın. 

şeker hamuru evde nasıl açılır

şeker hamuru evde nasıl açılır

ŞEKER HAMURU NASIL AÇILIR?

  • Şeker hamurunu süsleme ya da kaplama için kullanmadan önce açılması gerekir. Bunun için kuru, düz ve temiz bir yüzey tercih edilmelidir. Bunun için özel olarak satılan açma tahtalarını alabilir ya da mutfak tezgahınızı kullanabilirsiniz. Şeker hamurunu ilk elinize aldığınızda sert olabilir. Şeker hamuru yumuşatma için elinizle şeker hamurunu ovabilirsiniz.
  • Şeker hamurunu açmak için yapışmayan merdanelerden kullanabileceğiniz gibi evde her zaman kullandığınız bir merdaneyi ya da kalın bir oklavayı da kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken kullanacağınız aletin hamura yapışmamasıdır. Yapışmayı önlemek için araçlarınızın kuru olmasına özen göstermelisiniz. Bunun için pudra şekerinden de faydalanabilirsiniz. Az miktarda pudra şekerini şeker hamurunun üzerine serpip daha sonra şeker hamurunu açabilirsiniz.
  • Hamuru açarken pudra şekeri yerine nişasta da aynı etkiyi oluşturacaktır. Şeker hamurunu açarken acele etmemeniz, hamurda çatlak oluşumunun önlenmesi adına gereklidir. Adım adım istediğiniz inceliğe kadar açabilirsiniz. Bütün dikkatinize rağmen ufak çatlaklar oluşabilir. Bu durumda elinizle ovalayarak bu çatlakları giderebilirsiniz.

şeker hamuru nasıl saklanır

şeker hamuru nasıl saklanır

ŞEKER HAMURU NASIL SAKLANIR?

Şeker hamuru oda sıcaklığında uzun süre saklanabilir. Ancak şeker hamurunun kurumaması için hava ile temasının önlenmesi gerekir. Streç film ile sararak ya da kilitli poşete içinde hava kalmayarak şekilde konularak hava almaz bir kapta muhafaza edilebilir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0