Şeftali çekirdeği nasıl çimlendirilir? Adım adım şeftali çekirdeği çimlendirme

Vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri barındıran meyveler bütün yaz kış boyunca tüketiliyor. Sağlığınız için faydaları saymakla bitmez en sevdiğiniz meyveler listesinde üst sıralarda yer alan şeftaliyi evde yetiştirmeye ne dersiniz? İşte evde adım adım şeftali çekirdeği çimlendirme...

C vitamini açısından zengin yapıya sahip olan şeftali tüylü ya da tüysüz iki farklı şekilde tüketiliyor. Sulu olan şeftali meyvesi, aynı zamanda sunduğu faydaları üzerinden dikkatleri üzerine topluyor. Hem yaz hem de kış tüketilen en lezzetli meyveler arasında şeftali gelir. Özellikle lif açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olan şeftali, insanlar için önemli faydalar sunmaktadır. Pazarlarda veya marketlerde yerini alan şeftaliyi evde saksıda ve bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Taze şeftalileri yedikten sonra elinizde kalan o sert kabuklu çekirdekleri nasıl değerlendirebileceğinizi düşünüyor, onları çimlendirmenin yollarını arıyorsanız detaylar haberimizde:

Evde saksıda limon nasıl yetiştirilir? Limon yetiştirmenin ve bakımının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREvde saksıda limon nasıl yetiştirilir? Limon yetiştirmenin ve bakımının püf noktaları

Şeftali çekirdeği nasıl çimlendirilir

Şeftali çekirdeği nasıl çimlendirilir

ŞEFTALİ ÇEKİRDEĞİ ÇİMLENDİRME

Çekirdekleri doğrudan toprağa gömerek zor sonuç alabilirsiniz. Şeftalinin sert kabuğundan dolayı içindeki çekirdek ihtiyacı olan besin ve suya ulaşamayabilir çimlenme işlemi gerçekleşmeyebilir. Bu yüzden şeftali çekirdeklerini çimlendirme olasılığını arttıracak soğuk katlama yönteminden bahsedeceğiz. Şeftali çekirdeklerini sağlıkla çimlendirmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • İlk olarak şeftalinin birkaç türü olduğu için şeftali alırken saksıda yetiştirebileceğiniz türleri seçmelisiniz. Daha verimli oldukları için tüylü şeftali veya tüysüz olan nektari çeşidini seçebilirsiniz. 
     
  • Pazardan satın aldığınız şeftalileri yedikçe sert kabuklu çekirdeklerini de bir kenarda biriktirin. Çimlenme olasılığını arttırmak için bir değil birkaç tane şeftali kabuğunu ayırmanız daha doğru olur.

saksıda şeftali nasıl ekilir

saksıda şeftali nasıl ekilir

  • Daha sonra kenarda biriktirdiğiniz şeftali çekirdeklerinin sert kabuklarını içindeki tohumuna zarar vermeyecek şekilde, bir çekiç yardımıyla dikkatli bir şekilde kırma işlemini yapın.
     
  • Kabukları kırdıktan sonra sert kabuğunun içinde bademe benzeyen şeftali tohumları bulunuyor onları güzelce ayıklayıp çıkarın.
     
  • Temiz birkaç kağıt havluyu küçük parçalara bölerek her bir kağıt havlu parçasının içine bir tane kabuğun içinden çıkan şeftali tohumunu yerleştirin. Yerleştirme işlemini bitirdikten sonra kağıt havluların tamamını su ile ıslatın.

  • Buzdolabı poşetlerinin içine tek tek içinde tohumların yer aldığı ıslak kağıt havluları koyun. Şeftali tohumlarını her birini ayrı koyduğunuzda daha çok çimlenme ihtimalini arttırabilirsiniz.
     
  • Ayrı ayrı koyduğunuz poşetleri ağzını kapattıktan sonra yaklaşık 15- 20 gün boyunca karanlık bir yerde bekletin.
     
  • 15-20 gün beklettiğiniz poşetleri hiç açmadan direk buzdolabına koyun. Buzdolabına koyduğunuz şeftali tohumlarını yaklaşık 2,5-3 ay kadar burada kalsın. Buzdolabında bekletme işlemi soğuk katlama için gereklidir.
     
  • Buzdolabında yaklaşık 3 ay beklettiğiniz tohumları sonbahara doğru tohumları buzdolabından çıkarın. Daha sonra poşetlerin içinden çıkarın ve direk toprakla dolu olan saksıların içine belli aralıklarla yerleştirme işlemini yapın.

  • Saksıya tohumları yerleştirme işlemini yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey tohumların filizlenmeye başlayan kısmı üstte olacak şekilde koymanız gerekir.
     
  • Saksıya yerleştirdikten sonra tohumların üstünü çok toprakla örtmeyin hava almasını sağlayın ve biraz sulayın. Şeftali tohumlarınız doğru bakıldığı takdirde yavaş yavaş yeşermeye ve filiz vermeye başlayacaktır.
Yaban mersinin faydaları neler? Yaban mersini çayı nasıl yapılır? Kanı temizleyen yaban mersini

İLİŞKİLİ HABER

Yaban mersinin faydaları neler? Yaban mersini çayı nasıl yapılır? Kanı temizleyen yaban mersini
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

ddddddddd 2 yıl önce

hiç