Asemptomatik ne demek, Asemptomatik vaka kime denir? Asemptomatik anlamı nedir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle birçok kişi yaşamını yitirdi. Ülkemizde ve dünyada son yılların en çok konuşulan konusu olan koronavirüs ile ilgili asemptomatik kelimesi de birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki asemptomatik ne demek, asemptomatik vaka nedir? İşte yanıtlar:

Korona virüs salgını ile birlikte uzmanların görüşlerinde yer verdiği Asemptomatik vakalar, son günlerde en çok tartışılan konulardan biridir. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada daha çok öne çıkan Asemptomatik vaka araştırılan bir konu olarak dikkat çekiyor. Kovid 19 hastalığını bir şekilde taşıyan ve hiç bir belirti göstermeyen bireyler için kullanılan Asemptomatik hastalık Corona Virüsü salgınında da kritik bir rol oynuyor. Peki Asemptomatik hastalık nedir ve Asemptomatik vaka ne demek?

Asemptomatik ne demek

Asemptomatik ne demek

ASEMPTOMATİK VAKA NE DEMEK?

Asemptomatik, kelime anlamı belirti göstermemek, sessiz seyreden, subklinik hastalık. Asemptomatik ve subklinik birbirine yakın olan terimler olarak bilinir. Asemptomatik, normalden az belirtinin olduğu ya da hiç semptom vermeyen hastalıklar olarak adlandırılır. Şu andaki mevcut verilere dayanarak ana bulaşma etmeni semptomatik olan vakalardır. 

Enfeksiyonun klinik öncesi evresinin ve bu birkaç semptom öncesi bulaşma durumunun nasıl olabildiğini daha iyi anlamak için hasta kişinin ayrıntılı maruziyet öyküleri alınır.

Asemptomatik enfeksiyon nadir olabilir ve asemptomatik bir kişiden bulaşma, Orta Doğu Solunum Yolu Sendromu koronavirüsünde gördüğümüz gibi diğer koronavirüslerde de geçerlidir. Bundan dolayı, asemptomatik vakalardan bulaşma, muhtemelen bulaşmanın önemli bir nedeni olamaz. Semptomatik kişiler virüsü öksürme ve hapşırma yoluyla daha kolay çabuk yayma olasılıkları bulunuyor.

HASTALIĞIN ASEMPTOMATİK OLMASININ ÖNEMİ NEDİR?

- Tanı koymada zorluğa neden olur

- Hasta hastalığının ciddiyetini anlamayabilir ve tedavisini aksatabilir (şikayete sebep olmayan kanser, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi)

- Asemptomatik infeksiyonu olan hasta onu bilmeden başkalarına bulaştırabilir

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0