Kışın yolda kalmamak için dikkat etmeniz gerekenler neler? Araçların yolda kalmaması için...

Soğuk hava şartlarının yaşandığı ülkemizde geçen haftadan itibaren bazı illerde yoğun kar yağışının etkisi altına girdi. Birden bastıran kar ve buzlanma hem sürücülere hem yayalara zor anlar yaşattı. Hazırlıksız kar yağışı bazı araçların yolda kalmasına, insanların düşmesine neden oldu. Peki kışın yolda kalmamak için dikkat etmeniz gereken neler, araçların yolda kalmaması için ne yapılmalı? Detaylar haberimizde...

Dün itibari ile ülkemizin bazı illerinde etkili olan kar yağışı sürücülere çileden çıkardı. Kış mevsiminin kötü hava şartları araç sahipleri için zorlayıcı olduğundan dolayı yolda kalmamak için dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. En önemli şeylerden biri aracın lastikleri kış koşullarına dayanıklı kış lastikleri olmalı ve mutlaka araç kış bakımı önceden yaptırılmış olmasıdır. Eğer karlı ve buzlu yollarda kullanılacaksa arabanın motor çekişi güçlü olmalıdır. Ayrıca yolda kalma riskine karşı araç bagajında güvenlik açısından önemli olan yiyecek, su, battaniye, el feneri gibi malzemeleri bulundurmak gerekir. Sürücülerin kışın araç kullanırken daha dikkatli olması tek başına yeterli olmaz. Bunun yanında aracın günlük kontrol ve dönemsel araç bakımını yaptırmak bütün eksiklerini kontrol ettirmek gerekiyor.

İşte kışın yolda kalmamanız için dikkat etmeniz gereken 10 şey;

 kışın yolda kalmamak için dikkat etmeniz gerekenler

kışın yolda kalmamak için dikkat etmeniz gerekenler

  • 1. Kış aylarında soğuk hava koşullarından dolayı kalorifer sıklıkla kullanılıyor. Ayrıca farlarda sık kullanılan arasında olduğu için mutlaka yola çıkmadan önce akü şarjını kontrol etmek gerekiyor.
  • 2. Arabayla yola çıkmadan önce motor soğutma sıvısının yeteri kadar buz çözücü içerip içermediğini kontrol edin. Eğer eksikse tamamlamayı ihmal etmeyin. 
  • 3. Arabada bulunan bütün ışıkları kontrol edin. Varsa çalışmayan lambalar mutlaka değiştirin. Çünkü kış mevsiminde hava erken kararır. Sis, yağmur ve karda hem sizin yolu hem de yoldakilerin sizi görmesi için farların, sinyallerin, stopların kararan havada sorunsuz bir şekilde çalışması çok önemlidir. Hem sizin için hem de sevdikleriniz için hayati önem taşır.

Kardan adam nasıl yapılır? Kardan adam yaparken dikkat edilmesi gerekenlerİLİŞKİLİ HABERKardan adam nasıl yapılır? Kardan adam yaparken dikkat edilmesi gerekenler

uzun yola çıkarken araçta bulunması gerekenler

uzun yola çıkarken araçta bulunması gerekenler

  • 4. Çok çabuk yıpranabilen şasi, gövde ve lastikleri yoldaki tuzdan korumak için aracınızı düzenli olarak yıkmanız gerekir.
  • 5. Zorlu hava koşullarında yola çıktığınızda dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri öndeki araçla takip mesafesini korumak olacaktır. Olası bir kaymaya karşı yapılacak en güzel şey izleme mesafesini uzun tutmak olacaktır. Çünkü kaygan yollarda kısa izleme mesafeleri kazalara sebebiyet verir. Seyir halindeyken aracın başka bir araca arkadan çarpmasını engelleyecek takip mesafesini korumak güvenlik açısından çok önemlidir.

karda arabanın kaymaması için ne yapılmalı

karda arabanın kaymaması için ne yapılmalı

  • 6. Yanınızda mutlaka ön cam için silecek sıvısı bulundurun. Karlı ve buzlu yollarda ön cama sıçrayan tuz parçaları nedeniyle aracın camı çabucak beyaza bürünebilir. Yolda seyir halindeyken camın donmaması için mutlaka bu sıvıyla camınızı yıkayın. Ayrıca ön cam silecek sıvısına sakın su katmayın aksi halde, soğuk kış aylarında sıvı donabilir.
  • 7. Motorun çekişinin düşmemesi için mutlaka kışa girerken hava filtresinin temizlenmesi ya da yenilenmesi gerekiyor.
  • 8. Yaz aylarında çok kullanılmayan ama kış aylarında hayati önem  taşıyan arka cam rezistansı, ayna rezistanslarının çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer çalışmıyorsa tamirciye götürüp yaptırın.

arabada yolda kalırsa ne yapmalı

arabada yolda kalırsa ne yapmalı

  • 9. Arabayı soğukta çalıştıracağınız zaman gerekli kontrollerden sonra marş yaparak motoru çalıştırın. Motor çalıştırılırken kontak anahtarı ilk kademeye alın.
  • 10. Aracınızı harekete geçirirken patinaj kontrol sistemi gibi güvenlik donanımlarını aktif hale getirmeyi unutmayın. Ayrıca kaygan yollarda ani fren yapmaktan kaçının.
Çocuklarda yaş gruplarına göre doğal afet bilinci nasıl olmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklarda yaş gruplarına göre doğal afet bilinci nasıl olmalı?
Elinizi burnunuzdan çekin! Burun karıştırmanın zararları ortaya çıktı

İLİŞKİLİ HABER

Elinizi burnunuzdan çekin! Burun karıştırmanın zararları ortaya çıktı
Köyceğiz’deki Çandır Seyir Terası’ndan muhteşem manzaralar

İLİŞKİLİ HABER

Köyceğiz’deki Çandır Seyir Terası’ndan muhteşem manzaralar
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0