Fesleğen nedir ve nasıl yetiştirilir? Fesleğen bakımı nasıl olmalı

Faydaları saymakla bitmeyen fesleğen hoş kokusuyla salatalara ve yemeklere çok yakışan bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak da kullanılan fesleğeni evde yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Peki fesleğen nasıl yetiştirilir? İşte fesleğen bakımı hakkında tüm merak edilenler...

Fesleğen Babagiller familyasına ait Ocimum cinsi tek yıllık bir bitkidir. Süs bitkisi olan fesleğen aynı zamanda hoş kokusuyla evde en çok yetiştirilen bitkilerden birdir. Daha çok Akdeniz ve bölgesinde yetiştirilen fesleğeni evde kolayca yetiştirebilirsiniz. Fesleğen bitkisi bazen reyhan bitkisi ile de karıştırılmaktadır. Halk arasında farklı adlarla da bilinmektedir. Bunlar 'peslan, rahan, fesliyen ve feslikan' dır. Yemeklere tazesinin yanı sıra kurutulmuşu da eklenen fesleğen aynı zamanda hoş bir kokuya sahiptir. Yaz mevsiminde ekilmeye başlayan fesleğeni yetiştirmek isterseniz dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. İşte fesleğen yetiştirmenin püf noktaları...

Saksıda yeşil biber nasıl yetiştirilir? Evde biber yetiştirmenin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERSaksıda yeşil biber nasıl yetiştirilir? Evde biber yetiştirmenin püf noktaları

fesleğen nedir ve nasıl yetiştirilir

fesleğen nedir ve nasıl yetiştirilir

FESLEĞEN NEDİR

Güney Asya'ya ait bir bitki türü olan fesleğeni evde yetiştirecekseniz mart gibi bahçede yetiştirecekseniz haziran gibi ekebilirsiniz. Fesleğen bitkisinin büyük ve küçük yapraklı farklı çeşitleri bulunuyor. Fesleğeni eğer bahçede yetiştirecekseniz domateslerin yanına ekebilirsiniz. Fesleğeni salatalık ve bezelye ekeli alanlardan uzak tutmanız gerekiyor. 

Evde yetiştireceğiniz fesleğeni saksıda olacağı için tohum olarak ekebilirsiniz. Bahçede ekeceğiniz fesleğeni fide olarak veya tohum olarak ekebilirsiniz. 

Fesleğeni evde bulundurduğunuzda haşerelere karşı korurken aynı zamanda evin havasını da temizleme özelliğine sahiptir.

taze fesleğen nasıl yetiştirilir

taze fesleğen nasıl yetiştirilir

FESLEĞEN NASIL YETİŞTİRİLİR?

  • - Evde saksıya ektiğiniz fesleğenler ortalama 7 gün içinde köklenmeye başlayacaktır.
  • Fesleğenin mutlaka gün ışığı gören yerde olmasına dikkat edin çünkü fesleğenin tek ihtiyacı gün ışığı ve sıcak havadır.
  • Fesleğen sık sulama istemez hafta da bir kez derinlemesine sulamanız yeterli olacaktır.
  • Kökleri sığ bir bitki olduğundan toprağın yüzeyi kuruduğunda sulayabilirsiniz. Eğer fesleğenin yaprakları sararmaya başladıysa bu çok fazla suladığınızın, kurumaya başladıysa bu da çok az suladığınızın işaretidir. 
  • Son zamanlarda hazır fideler şeklinde yetiştirmek yaygınlaşmıştır. Fesleğen bitkisini pazarlarda ve marketlerde direk saksının içinde satın alabilirsiniz. 

fesleğen nasıl toplanır

fesleğen nasıl toplanır

FESLEĞEN NASIL TOPLANIR?

⇒ Fesleğen bitkisi çiçek açana kadar sürekli olarak toplanabilen bir türdür. Fesleğeni toplarken dikkat etmeniz gereken nokta koparmak yerine üsten dallarından kesmeniz gerektiğidir. Böyle yaparak bitkinin daha doğru hem de bir sonraki seferde daha gür çıkmasını sağlayabilirsiniz.

⇒ Fesleğen yaprakları genelde taze olarak yemeklerde ve salatalarda kullanılır.

⇒ Ama bazı yörelerde kurutulup yemeklerin içine konularak baharat görevi görür.

⇒ Eğer bir süre canlı kalmasını istiyorsanız bir bardak suyun içine saplarıyla koyarsanız tazeliğini kaybetmeden uzun süre kullanabilirsiniz.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0