Erken menopoz gebeliğe engel değil

Bir kadının hayatında en önemli dönüm noktalarından biri olan menopoz, birçok endişeyi de beraberinde getirir. Menopoz kaygılarını azaltmak için doğru bilgiler edinin.

Menopoza girme süreci her kadında farklılık gösterebiliyor. İşte menopoz döneminde hayat kurtaran öneriler.

Ani ateş basmaları, aşırı terleme, regl düzeninde meydana gelen değişimler, çarpıntı ya da üşüme… Ülkemizde sıklıkla 45-55 yaş arası kadınların yakındığı tüm bu şikayetler, menopozun ilk belirtileri arasında yer alıyor. Menopoz tıbbi olarak önlenemese de yaşamtarzında yapılacak önemli değişikliklerle geciktirilebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Gülfem Şişmanoğlu, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısıyla kadınlarda menopoz dönemi hakkında bilgi verdi.

Menopoz belirtileri 40 yaş sonrası görülmeye başlıyor

Son regl kanaması menopoz olarak kabul edilir. Bir kadının kesin olarak menopoza girdiğini söyleyebilmek için 12 ay kesintisiz regl olmaması gerekmektedir. İlk belirtilerini, 40 yaş sonrası, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içerisinde görülen regl düzensizlikleri ile gösterir. Ardından regl kanaması tamamen biter. 40 yaş öncesi gerçekleşen menopoz ise, prematür over yani halk arasında yaygın bilinen adıyla erken menopoz olarak adlandırılır.

Menopozun belirtileri arasında ilk sırayı regl düzeninde meydana gelen değişimler alır. Menopozda genellikle 45 yaş itibariyle kanamanın tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce regl düzeninde değişiklikler olur. Kanama, seyrek yani 1,5-2 ay aralıklarla görülebildiği gibi 15 gün gibi kısa sürelerde de tekrar edebilir. Menopozda ise kanama tamamen kesilir. Menopozun belirtilerine bakıldığında kadınların önemli bir kısmında sıcak basması, terleme, çarpıntı görülür ve bu belirtilerin şiddeti giderek artar.

Ateş basması yaklaşık 5 dakika sürüyor

Ateş basması, menopozda en şikayet edilen belirtilerden biridir. Yüzde, boyunda, kollarda, ellerde ve bazen de vücudun üst yarısında aniden yanma, terleme, kızarma ve sıcaklık hissi şeklinde görülür. Genellikle 3-5 dakika sürer ve geçer. Geceleri uykudan uyandıracak şekilde ateş basması uyku düzenini bozabilir. Günde birkaç sefer sık olabildiği gibi haftada birkaç kere de yaşanabilir. Bazı kadınlar ise menopoz belirtilerini hiç yaşamadan atlatabilirler. Menopoz döneminde  görülen diğer belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:

İdrar torbasının esnekliği azalacağı için gece idrara sık çıkma, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma

Vajina kayganlığında azalma ve kuruluk oluşumu nedeniyle cinsel ilişkide ağrı

Cinsel isteksizlik

Göbek çevresinde yağlanma ve kilo alımı

Menopoz döneminde artan yaşlanma korkusu ile psikolojik rahatsızlıklar

Erken menopoz gebeliğe engel değil

Erken menopoz yani prematür over yetmezliği, gerçek menopozdan biraz farklıdır. Beklenen yaşta menopoza giren bir kadının doğurganlığı tamamen son bulur. Ancak prematür over yetmezliği yumurta hücrelerinin tükenmesi nedeniyle oluştuğu için kadının kendiliğinden ya da bazı kısırlık tedavileri ile hamile kalma şansı oldukça düşük olmakla birlikte doğurganlığı tamamen sona erer. Bu kadınlarda gebelik sağlanabilmesi için eğer altta yatan bir neden tespit edilmişse öncelikle onun tedavisi yapılmalıdır. Son olarak donör oosit (yumurta bağışı) ile tüp bebek yöntemi hakkında bilgi verilmelidir.

BİR YORUM YAPIN 0