Ağız kanserine karşı 'Türk Prototip fırça'

Ağız kanseri en yaygın görülen kanser türlerinin başında gelir. Türk bilim insanları, ağız kanserine karşı biyopsi diş fırçasını geliştirdi.

Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pelin Güneri, her yıl 300 bin kişiye ağız kanseri tanısı konulduğunu açıkladı.

Ağız kanseri, kötü beslenme, sigara ve alkol gibi çeşitli sorunlardan meydana geliyor ve ağırlıklı olarak 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülüyor. Ancak son yıllarda 30'lu yaşlardaki kadınlarda da sıklıkla görülmeye başlandı.

Bu kanser türü ileri evrelere kadın yakınma kaynaklı belirti vermiyor ve teşhis konulduktan sonra hastaların çoğu yıl içinde hayatını kaybediyor. Hastalığın ileri seviyele evrelerinde görülen belirtileri ise, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, şişlik ve dişlerde sallanmadır.

Prof. Dr. Pelin Güneri, hastalığın ilk evrelerinde teşhis edilmesinde tedavinin başarılı olma olasılığının yüksek olduğunu vurguluyor. Güneri, teşhis sırasında kullanılan biyopsi fırçasının tanı konusunda önemli eksikliklere yol açtığını saptadıklarını söylüyor.

Güneri, kullanılan fırçalar hücre örneğini yeterince derin tabakadan almadığı için sağlıklı dokuya benzetebildiklerini ve alınan hücrede bozulma olabilmesinden dolayı tanısal değerinin kalmadığını sözlerine ekliyor.

Bu sebebi göz önünde bulunduran doktorlar 2 yıl çalışarak prototip elde etti. İlk prototip ile toplanan örneklerle mevcut yöntemleri karşılaştıran doktarlar daha güvenilir sonuçlar elde ettiklerini farketti.

Prof Dr. Güneri, klinikteki seçili hastalarda kullanılan prototip fırçanın patentini aldığını ve kısa sürede seri üretime geçeceğini söyledi.  

BİR YORUM YAPIN 0