Organik şarküteri ürünleri neden kahverengi olur?

Yıllardır organik tarımla uğraşan Gıda Mühendisi Muharrem Doğan organikle ilgili önemli bilgiler verdi.

Muharrem Doğan, organik tarımı;  insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen, üretimde hiçbir kimyasal kullanılmayan kontrollü bir üretim biçimi olarak tanımladı. 

Organik gıdayı ise, GDO'suz, hormonsuz, zirai gübre kullanmadan katkı maddesiz bir gıda olduğunu açıkladı.

Organik tavuğun nasıl üretilmesi hakkında bilgi veren Doğan, tavuğun yumurtadan çıktıktan sonra 1. günden itibaren organik tarım yönetmeliğine uygun şekilde beslenmesini, bu yönetmeliğe uygun çiftliklerde büyütülmesi gerektiğini belirtti. 

Organik üretimin hem toplumun refahını koruduğunu hem de hayvanların refahını ön planda tuttuğunu belirten Doğan, organik çiftliklerde hiçbir yapay ışık ve sınırlayıcı ekipman kullanılmadığını ifade etti. Doğan, doğanın sunduğu tüm serbestlik ve sağlık organik üretimin temelini oluşturduğunu, konvansiyonel üretimde 25.000-30.000 adet tavuğun konulabileceği kümeslere organik üretimde sadece 4.800 adet tavuk konmakta olduğunu, organik tavukların, minimum 81, ortalama 90 günde kesime gittiğini söyledi. 

Doğan, kümes önü dolaşım alanının, organik tavuk başına 4 m2 olacak şekilde her kümes önünde 20 dönüm organik dönüşüm alanının olması gerektiğini ifade etti.

Organik şarküteri ürünleri neden kahverengi olur?

Doğan, içinde koruyucu hiçbir madde bulunmayan şarküteri ürünlerinde, sadece baharat ve tuzla koruma yapılmakta olduğunu, bu ürünlerde bağlayıcı denilen ve şarküteri ürünlerine kırmızı rengi veren nitrit veya fosfat tuzlarının kullanılmadığını söyledi. Bu nedenle katkısız, organik ürünlerin çiğ rengi haşlanmış ete benzer ve kahverengi olduğunu belirten Doğan, piştikten sonra normal sosisin, sucuk rengine döndüğünü ifade etti.

BİR YORUM YAPIN 0