Bin bebekten 8'inin kalbi hasta doğuyor!

Prof. Dr. Azmi Özler, doğmayan bebeğin tanısı konulabilen kalp hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

Genetik özellikler, hamilelik sürecinde kullanılan bazı ilaçlar, ve enfeksiyon kapılması gibi birçok faktör, bebeklerin kalp hastalığı ile dünyaya gelmesine neden olabiliyor.

BEBEĞİNİZİN KALP SAĞLIĞINDAN ANNE KARNINDA EMİN OLUN

Yapılan bilimsel araştırmalara göre, her yeni doğan bebeğin 8'inin bu hastalık ile dünyaya geldiği biliniyor. Bebeğin kalbi hamilelik sürecinin 19. gününde gelişmesiyle başlıyor. Anne adayları 16, haftadan sonra bebeğinin fetal ekokardiyografi” ile ultrason taramalarını yaptırmalı. Yapılan taramaların sonucu ise 22. haftadan itibaren netleşir.

KİMLERİN FETAL EKO YAPTIRMASI GEREKİR?

Anne adayının kendisinde ya da ya da ailesinde kalp veya diyabet hastalığı varsa kızamıkçık gibi enfeksiyon geçirmişse, çok fazla alkol ya da uyuşturucu kullanılmışsa, radyasyonun etkisinde kalındıysa anne adayları kesinlikle fetal eko yaptırmalıdır. 

CERRAHİ MÜDAHALE OLABİLİR

Doğum yapılmadan önce bebekte saptanan bazı kalp problemlerinde, doğum sonrası tedavinin takip altında tutulması gerekebilir. Bebeğin kalbinin damarlarının farklı yerlerden çıkması, mor çocuk hastalığı olarak bilinen triküspid atrezisi gibi problemlerde bebeğe doğar doğmaz cerrahi girişim gerekebilir.

 

BİR YORUM YAPIN 0