Alzheimer’a karşı formda kalın!

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, Alzheimer ile mücadelede hakkında önemli bilgiler verdi.

Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, ülkemizde 400 bin Alzheimer hastası olduğu söylense de, gerçekte rakamın bundan çok daha fazla olduğunu söyledi. Erdonoğlu, 5 maddelik önlemlerin uygulanması ile Alzheimer riskini %30 oranında azaltılabilineceğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, bu önlemleri şu şekilde sıraladı:

Zihninizi formda tutun

Beyninizi ne kadar çok kullanırsanız yeni sinir bağlantılarının kullanılmasına imkan verirsiniz. Bir şeylerle meşgul olmak iyidir fakat bu meşkuliyet TV seyretmek olmamalı. Zihinsel formda kalmanın en iyi yolu kitap okumak, bulmaca çözmek, yabancı dil öğrenmek, resim, müzik gibi yaratıcı uğraşlar edinmek, satranç, tavla gibi oyunlar oynamaktan geçer. 

Hareket edin

Ne kadar çok hareket edilirse kan dolaşımı o kadar iyi olur. Böylece hem bağışıklık sistemi hem de vücudun tüm organları güçlenir. Yapılan araştırmalar, açık havada günde 20 dk, haftada 2,5 saat egzersizin yeterli olduğunu söylüyor. Bu egzersizler; bisiklete binmek, merdiven çıkmak, bahçede çalışmak gibi...

Sosyal olun

Ses, mimik ve jestlerin yorumlanması her zaman zihni meşgul eder. Başka kişilerle sosyal iletişimde bulunmak hem yalnızlık duygusuyla başa çıkmayı hem de hücreleri meşgul eder. 

Akdeniz tip beslenin

Bilinçli beslenen kişilerin Alzheimer'a yakalanma riski daha düşüktür. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, sebze, meyve, zeytinyağı, fındık tüketimi yani Akdeniz tipi beslenme önerilmektedir. Omega-3 bakımından zengin olan balıkların tüketimi fazla olmalı, kırmızı et tüketimi daha az olmalı. Kafein Alzheimer hastalık riskini azaltılabilir.

Tehlike sinyallerine kulak verin

Depresyon, obezite, diyabet gibi risk faktörleri Alzheimer için tehlike sinyalleridir ve dikkat etmek gerekir. Kolestrol ve kan basıncınızın düzenli takibi ile önleyici tedbirler alın.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 1

V.daş 7 yıl önce

Kırmızı et yemeği bırakın kırmızı etin kilosu kaç lira onu bile bilmiyorum.

Toplam 2 beğeni