Neden solak oluruz?

Anne karnında 8 haftalıkken tercih edilen baskın el, beyinden değil omurilikten kaynaklanıyor.

Uzmanlar, sağ ve sol elin baskın olmasının kökeninin beyinde değil omurilikten kaynaklandığını açıkladı.

Almanya'ın Bochum kentindeki Biopsikoloji uzmanları Prof. Dr. Onur Güntürkün, DR. Sebastian Ocklenburg ve Judith Schmitz, beynin sağ ve sol loblarında aktivite farkından kaynaklandığı sanılan tercihe ilişkin farklı bulgulara ulaştı.

8. haftadan sonra belli olan sağlak ve solak olma durumu, anne karnındaki sinir hücre aktivitesindeki farklılıkla belirleyici oluyor. Bu konudaki ilk tespitler, 1980'lerdeki ultrason çekimlerine dayanıyor. O zamandan bu yana 13 haftadan büyük bebeğin anne karnında emdiği parmak hangi else, büyüdüğünde o eli tercih ediyor.

Ancak yapılan araştırmalara göre, bu tercihin gerçekleştiği yer beyin olamaz. Nedeni ise; eli hareket ettirecek motor korteksi, yani beyinden gelecek komutu ele aktaracak sinir bağlantısı henüz oluşmamışken bile, bebeklerde el tercihinin belirtileri gözleniyor.

Çevreden kaynaklanan faktörler

Araştırma ekibi anne karnında 8-12 hafta arası bebeklerin hareketlerini izledi. Ekip, 8. haftadan sonra beynin ele gönderdiği sinyalleri iletmekle görevli olacak omurilik kısmında hareketlilik gözlemledi.

Bu hareketliliği araştıran ekip, epigenetik faktörlerin tercihin kökeninde olduğa air bulgulara ulaştı. Yani çevresel faktörler, enzimlerin metil gruplarıyla birleşmesine neden olup genlerdeki tercihi zamanla bastırıyor. Solak olması gereken kişiler, çevresel faktörlerle sağ elini kullanmaya yönelebiliyor.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0