Her insanda olabilecek hastalık: Mizofoni...

Yemek şapırdatma, sakız çiğneme, ayakları yere sürterek yürüme gibi sesler sizi çileden çıkarıyorsa, Mizofoni hastalığına yakalanmış olabilirsiniz...

Tanımadığınız biri geldi yanınıza oturdu ve ayva yiyor. Ayvayı her ısırışta çıkan ses giderek artıyor ve sizi rahatsız etmeye başlıyor. İçinizden bir an önce ayvanın bitmesini istiyorsunuz. Sizde bu şekilde sakız çiğneme sesi ya da sinek vızıldarmışcasına tekrarlanan bu seslerden rahatsızlık duyuyorsanız, Mizofoni hastası olabilirsiniz.

Peki Mizofoni nedir?

Yüksek ya da yumuşak olan tetikleyici seslerin neden olduğu nörolojik bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Yapılan çalışmalara göre mizofoninin fiziksel temeline yönelik yeni sonuçlar tespit edildi. Mizofoni hastalarına sahip olan bireylerin beyinlerinin ön lobunda ve beyin aktivitelerinde farklılıklar gözlemlendi.

Yapılan araştırmada MR kullanılarak mizofoni rahatsızlığı olan ve olmayan bireylere belirli sesler dinletildi. Bu esnada beyin aktiviteleri ölçülerek mizofoni hastaları için aşağıdaki ölçek oluşturuldu:

Yağmur, yoğun bir cafe, su kaynama sesi – Nötr sesler

Bebek ağlaması, çığlık – Hoş olmayan sesler

Nefes alma, çiğneme – Tetikleyici sesler

Bilişsel Nöroloji Profesörü olan Tim Griffiths, klinikteki hastaların işaretlerinin aşırı bir şekilde birbirine benzediğini görmeden önce bu problemin fizyolojik olma ihtimaline şüpheyle yaklaştığını ifade ediyor.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0