Türk doktor adını tıp literatürüne yazdırdı

Bahar Uslu, kadın doğum ve tüp bebek çalışmalarında adını literatüre yazdırarak büyük bir başarıya imza attı.

Bahar Uslu, kadın-doğum tüp bebek ve kısırlık çalışmalarında 40 yıldır uygulanan tedavi sonuçlarını araştırdı.

Uygulanan tedavide eksik ve sakıncalı yönler bulan Uslu, daha pratik ve doğru sonuçlar alınan yeni bir yöntem geliştirdi. Türk doktorun geliştirdiği yöntemle dışarıdan destekli hamilelik, tüp bebek edinme gibi bilimsel araştırma kapsamında 'Uslu Yöntemi' olarak tarihe geçti.

Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uzmanı Bahar Uslu, gösterdiği başarıların ardından ABD'deli Yale Üniversitesi'ne davet edildi. Kısırlık tedavilerine ABD'de devam eden Uslu, 40 yıldır kullanılan tedavilerin yararlarının test edildiği, tedavi sonrası üremeye yatkın ve ölü yumurtaları sayma ile ilgili klasik yöntemin yanlış sonuçlar verdiğini buldu.

Uslu, Yale Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada: "Yöntemler hakkında kafamızda soru işaretleri oluştu, nasıl daha iyiyi, daha doğruyu yapabiliriz diye. Kırk yıldır kullanılan tüp bebek tedavilerinde bir yöntem vardır. Verdiğiniz ilacın tedaviye olumlu ya da olumsuz katkısı dokusal olarak boyadığınız kesitlerde ölü ve canlı hücrelerin sayısını karşılaştırırsınız" dedi.

Uslu 40 yıldır uygulanan yöntemin tıp dünyasında değiştirilmenin çok zor ve riskli olduğunu söylüyor. Uslu, fikrini önce bölüm arkadaşlarıyla paylaşmış. Daha sonra Yalein ilgili bölümüyle paylaşarak kabul görmüş.

Bunun ardından Barcelonada konunun üst düzel hocalarıyla buluşarak fikrini anlatan Uslu, büyük ilgi görmüş ve bu sayede literatüre sokmayı başarmış.  Yaptığı çalışma ile Türkiye’de yankı uyandıran Bahar Uslu, Türkiye ile bağlarını koparmadığını ve bazı üniversite öğrencileriyle buluşacağını da sözlerine ekledi.

Uslu, aynı zamanda mecburi hizmetini yaptığı Van’da Kısırlık ve Androloji Laboratuvarını kurmuş ve 50’den fazla yurt dışını semineri sunuyor. 20’den fazla derginin de uluslararası hakemlik ve editörlüğünü yapıyor.

BİR YORUM YAPIN 0