Depresyonda mısınız yoksa tükendiniz mi?

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, depresyon ile tükenmişlik sendromu arasındaki farklar hakkında önemli bilgiler verdi:

Tükenmişlik için kabul edilen belirli semptomlar depresyonda da görülür. Bu semptomlar arasında; aşırı tükenme, keyifsizlik, hüzünlü hissetmek ve performans düşüşü vardır. 

Depresyonda görülen belirtiler, tükenmişlik sendromunda da görülür. Şahsi ihtiyaçlarını uzun süre ihmal eden yoğun çalışma temposuna devam eden bir kişiye uzun bir tatil yapması ya da işten ayrılması önerilebilir.

Sadece işten dolayı tükenmişlik sendromu yaşayanlar bu tavsiyeye uyarlarsa kendilerini toparlayabilirler. Ancak depresyonu olan kişiler bunu yaparsa, durumlarını daha da kötüleştirebilirler. Çünkü ihtiyaç duydukları yardım ciddi bir psikoterapi veya psikiyatrik müdahale gibi çok farklı tedavi şekilleri olabilir.

Tükenmişlik sendromunda sorunlar iş kaynaklıdır. Depresyonda ise olumsuz düşünce ve duygular yalnızca çalışma ortamından değil, hayatın her alanıyla ilgili olabilir.

Tükenmişlik sendromuna karşı ne yapılmalı?

- Bireysel olarak pilimizin bittiğini hissetmeye yakın kendimize hayatın başka alanlarından deneyimler katabiliriz.

- Şahsi ihtiyaçlarımızı, hobilerimizi, duygusallığımızı, bize heyecan veren yaşamın güzelliklerini kendimize hediye etmeliyiz.

- Hayatımıza anlamlı kılan etkinlikler, eğlence faaliyetleri, hobiler, sosyalleşme ortamları, egzersizler insanı tazeleyen süreçlerdir.

- Bir taraftan işimize devam ederken bir taraftan da hayatın güzelliklerine dahil olmalıyız.

 

BİR YORUM YAPIN 0