Baharda artan bu cilt hastalıklarına dikkat!

Baharda havaların ısınmasıyla birlikte alerjik deri hastalıkları etkisini göstermeye başladı.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, ilkbaharda görülme sıklığı artan 6 cilt hastalığı hakkında şu bilgileri verdi:

Kurdeşen

Halk arasında 'kurdeşen' olarak bilinen 'ürtiker' en çok baharda polenlerin artmasıyla birlikte ortaya çıkıyor. Hava değişimindeki duygu durum değişiklikleri cilt hastalığını özellikle kurdeşeni artırıyor.

Bazen el ve ayakta, bazen tüm vücutta kızarıklık, kabarıklık şeklinde kendini gösteren kurdeşen, şiddetli kaşıntı ile tahammül edilemeyecek kadar çok olabiliyor.

Alerjik deri hastalıkları

En çok bahar aylarında görülen; atopik egzama, alerjik rinit, astım hastalığı olan kişilerde alerjik cilt hastalıklarının gelişme ihtimali daha fazla oluyor. Bahar aylarında alerji yapıcı gıdalardan, polenlerden, ev tozu ve stresten uzak durulmalı. 

Güneş lekeleri

Baharın gelmesiyle, güneş ışınlarının zararlı etkileri de ortaya çıkıyor. Güneşe maruz kalan bölgelerde, koyu lekeler, deri döküntüleri, güneş yanıkları ve derideki kötü huylu tümörlerin oluşumu, ciltte kırışıklıka birlikte erken cilt yaşlanması ortaya çıkıyor.

Bu nedenle 'bahar güneşi yaz kadar etkili olmaz' diye düşünmeyin. Güneşten korunmak için gerekli önlemler alın.

Madalyon ya da gül hastalığı

Bazı deri hastalıları güneşe maruz kalınca daha da şiddetleniyor. Halk arasında gülleme (kırmızı yüz) bilinen akne rosase, sivilce, uçuk gibi hastalığı olanlar kişiler, baharla birlikte daha dikkatli olması gerekir. Bu yüzden güneşe temastan kaçınılmalı.

Gül hastalığı olarak bilinen hastalıklar, viral enfeksiyonlardan sonra deride halka tarzında döküntüler olabiliyor. Bu hastalığı olan kişilerin mutlaka bir dermatoloji uzmanına gidip tedavi olması gerekiyor.

Mantar

Baharda artıp azalan ısı değerleri ve nem oranları deride görülen bulaşıcı hastalıklarını artırıyor. Bakteriler viral ve mantarlar bağlı deri hastalıkları sıcak ve nemli ortamlarda daha fazla görüldüğü için derinin temizliğine daha özen gösterilmeli.

Özellikle hastalığı bilinen kişilerle deri temasından kaçınmalı, özel eşyaları ortak kullanmamaya dikkat etmeli, terlemeyi engelleyecek pamuklu giysiler ve sentetik olmayan ayakkabılar tercih edilmeli.

Böcek sokmaları nedeniyle kızarıklık, kaşıntı

Bahar aylarında özellikle böcek ısırığında artış meydana geliyor. Alerjik bünyeli kişilerde bu durum ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. En sık ciltte kızarıklık, kaşıntı ve iğne giriş yerinde deri enfeksiyonu görülüyor. Bu yüzden böcekle temastan kaçınılmalı, pencerelere tel takılmalı, ihtiyaç duyulduğunda ilaçlar kullanılmalı.

BİR YORUM YAPIN 0