Bahar yorgunluğu depresyona götürmesin

Bahar yorgunluğu her yaştan insanı etkiliyor, önlemi alınmazsa depresyona bile neden olabiliyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nihan Karagöz, bahar yorgunluğu ile yapılması gerekenleri şu şekilde belirtti:

Olumlu düşünün

Baharın neden olduğu olumsuz etkilerden düzenli spor ve doğru beslenerek kurtulmak mümkün. Çok hareket etmek, yürüyüş yapmak, sağlıklı beslenmek, gerekli vitamin ve mineralleri almak, yeterli miktarda su tüketmek, düzenli uyku ve bitki çayları tüketmek bizi baharın olumsuz etkilerden korur.

Özellikle mevsim geçişlerinde kafeinden uzak durun. Bunun dışında olumlu düşünün ve baharın negatif etkilerinden korunun.

Haftada 3 saat spor yapın

Düzenli yapılan egzersizler, hücrelere giden kan ve oksijeni artırıyor. Ayrıca kalp, damar, sinir ve solunum gibi tüm sistemleri iyileştirir. Spor yaparken serotonin hormonu salgılandığı için mutlu oluruz ve enerjimiz artar. 

Haftada en az 3 saat spor yapılmalı. Açık havada yapılan sporun etkisi daha fazla olduğu için özellikle bahar aylarında yapılacak en iyi spor yürüyüş'tür. Bunun haricinde pilates ya da koşu da yapılabilir. 

İşte bahar yorgunluğunu yenecek birkaç egzersiz

- Omurgayı açmak için avuçlarınız birbirine bakacak şekilde ellerinizi kaldırın. Vücudunuzu dikleştirin, yukarıya doğru gerilin.

- Sağ ve sol bacağınızı sırayla sandalyeye yerleştirin. Kalçanızı geriye çıkararak ayaklarınızı gerin. Bu pozisyonu 30 sn yapın.

- Arkanıza yaslanmadan dik bir şekilde oturun. Ellerinizi ensenizde kenetleyerek dirseklerinizi birleştirmeye çalışın. Sonrasında aksi yöne doğru esnetin. Çeneniz gergin ve yukarıda olmalı. 

- Boynunuzu esnetmek için başınızın üst kısmını tutun, yavaşça sağa ve sola doğru çekin. Boynunuzu incitmeden elinizi çekime karşı ters direnç gösterin. 

 

 

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0