Menisküs yırtığından korunmak için bunlara dikkat!

Hareketsiz yaşam, fazla kilo ve ilerleyen yaşla ortaya çıkan menisküs yırtıkları, tedavi edilmediği taktirde kalıcı sakatlıklara yol açar.

Menisküs yırtıkları, genç kişilerde ameliyatla tedavi edilebiliyorken, ileri yaşta kireçlenmeye bağlı olarak yırtıklar için düzenli egzersiz yeterli olabilir.

Diz eklemi, yapısı nedeniyle insan vücudundaki yaralanmaya en açık yerdir. Diz eklemiyle ilgili en çok menisküs yırtıkları, kireçlenme yani eklem kıkırdağı yıpranmaları ve bağ yaralanmaları sorunu görülür. Tedavi aşamasında ise hastanın yaşı, yırtığın şekli ve diz ağrısının yırtığa bağlı olup olmadığı önemlidir. Bu yüzden de fiziksel muayene ile MR görüntüsünün birbirini desteklemesi gerekir.

Menisküs yırtığı dokusunun iyileşme potansiyelinin düşük olması nedeniyle her yırtığın dikilemeyeceğini bilmek gerekir. Düzenli ve bilinçli yapılan egzersiz programları hem yırtık riskini azaltır hem de bazı yırtıklar da ağrı sürecini kısaltır. 

Düşük dereceli yırtıkların tedavi ise egzersizlerin yanı sıra ilaç, ağrı kesici ve bandajlarla desteklenebilir.

Diz sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler:

Düzenli fiziksel aktiviteyi önemseyin.
Dizlerinizle ilgili ani hareketlerden kaçının.
Dengeli beslenerek ideal kilonuzu koruyun.

Diz ağrısı, kitlenme, boşa adım atma hissi ve dizden ses gelmesi gibi problemlerde ise mutlaka alanında uzman bir hekime başvurun.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0