Sara nöbetlerinden korunmak mümkün!

Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi hastalığında beslenme önemlidir.

Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Gamze Eroğlu Arığ, bazı besinlerin yaşanacak epilepsi nöbetlerini önüne geçebileceğini söylüyor. 

Dr. Gamze Eroğlu Arığ, bazı hastaların ilaçlarla etkileşime girerek nöbet sıklığını ve şiddetini etkilediğini belirtti.  Dr. Arığ, epilepsi hastalarının neler yemesi, nelerden uzak durması gerektiğini şu şekilde sıralıyor:

- Epilepside en önemli nokta vücut kan şekerinin dengeli seyretmesidir. Bu nedenle epilepsi hastalarının şeker içeren besinlerden kaçınmalı. Un yerine tam tahıllı ürünler tüketilmeli. Uzun süreli açlıklar kan şekerini düşürdüğü için öğünler atlanılmamalı.

- Sağlıklı yağlar epilepsi hastaları için çok faydalı. Omega-3 ve omega-9 gibi yağ içeren balıklar tercih edilmeli. 

- Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekler epilepsi nöbetini tetikleyeceği için bunlardan uzak durulmalı.

- Nar ve greyfurt gibi meyveler epilepsi ilaçlarıyla etkileşime gireceği için nöbetler üzerinde olumsuz etki yapabilir.

- Sodyum, kalsiyum ve magnezyum nöbetleri kontrol altına alır. Öncelikle epilepsi hastalarının kalsiyum, magnezyum ve sodyum eksiklerinin olup olmadığı kontrol edilmeli. Soydum eksiklikleri için yeterli tuz, kalsiyum için süt ve süt ürünleri, magnezyum için ise kurubaklagiller tüketilmelidir.

- Epilepsi hastaları D vitamini eksikliğinden dolayı kemik erimesi sorunları ile karşılaşır. Bu yüzden D vitamini takviyesine ihtiyaç duyar. En önemli D vitamini güneştir. Bunun dışında süt, yumurta, peynir ve balık çeşitlerinde de D vitamini bulunur. 

Epilepsi nöbeti geçiren kişiye nasıl davranılmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Epilepsi nöbeti geçiren kişiye nasıl davranılmalı?

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0