Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir?

Ramazan ayında uzun süre aç kalınması ve gün içinde sıvı tüketilememesi kötü ağız kokusunun oluşumuna zemin hazırlayabiliyor.

Günlük hayatımızı da olumsuz etkileyen kötü ağız kokusu için birkaç püf noktasına dikkat etmek yeterli. 

Hastanesi Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Dt. Aslı Tapan, Ramazan ayında ağız kokusunu önlemenin yolları hakkında şu bilgileri verdi:

Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk ağız kokusunu artırabilirken sindirim sistemi, sinüzit, bademcik, farenjit veya ciğerlerdeki rahatsızlıkların belirtisi olarak da kötü ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir. Kötü ağız kokusu toplumda her 4 kişiden birinde yaşanmaktadır.

Sahurdan sonra ağız bakımını ihmal etmeyin

Aç kalınan sürenin uzunluğuna bağlı olarak ağızda kolayca çoğalma ortamı bulan bakteriler, diş çürüklerine ve kötü kokuya neden olmaktadır. Özellikle sahurdan sonra diş temizliğinin yapılması bakteri oluşumunu azaltır. Yemeklerden sonra diş fırçalamak yerine en az 1 saat sonra dişlerin fırçalanması ağız kokusuna neden olan bakteri oluşumunu azaltırken dişlerin daha az yıpranmasını sağlar.

Stres ağız kokusunu tetikleyebilir 

Farklı rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilen kötü ağız kokusu ağız içi tükürük akımının azalmasına neden olan stres kaynaklı da yaşanabilmektedir. Stres, vücut sağlığının yanında ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkileyerek kötü ağız kokusuna yol açabilmektedir.

Baharatlı yiyeceklerden uzak durun

Baharatlı yiyecekler ağız kuruluğuna neden olduğu için kötü ağız kokusunu artırmaktadır. Bu besinler, terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldığı için kötü ağız kokusuna neden olur. Ramazan süresince lifli bitkisel ürünlerin tercih edilmesi tükürük akımını hızlandıracağı için ağız içi temizliği bakımından önemlidir. 

Bir bardak çay yerine bir dilim meyve

Genellikle sahurda tercih edilen çay, kahve gibi içecekler, ya da baharatlı yiyecekler ağız kuruluğunu artırmaktadır. Bu içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suları ile meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesi ağızdaki tükürük akımını hızlandırmaktadır. 

Süt ürünlerini daha az tüketin

Süt ürünleri çoğunlukla ağız kokusuna yol açabilmektedir. Peynir ve yumurta tüketimi de ağız kokusu sorununu tetikleyebilmektedir. Öğünlerde pırasa, domates, kereviz gibi su içeriği bol sebzeleri tercih etmek, ağız kokusunu azalmasına yardımcı olur.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0