Ayağa göre ayakkabı nasıl seçilir?

Yazın gelmesiyle açık ayakkabılarda kullanılmaya başlandı. Yaz ayları ayaklar için rahatlama anlamına geldiği kadar birçok sıkıntını da ortaya çıktığı bir dönemdir.

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Op. Dr. Selim Muğrabi, yazın yaşanan ayak sıkıntılarını ve rahatsızlıklara göre giyilmesi gereken ayakkabıları anlattı. Kış boyunca kapalı ayakkabılar arasında hapsolan ayakların yazın sorun yaşadığını söyleyen Muğrabi, "Yazın düz ve açık ayakkabılara alışmak zorunda kalan ayaklar bir anda kavis boşluğuna girer. O yüzde de yaz aylarında bir anda ayak ağrıları artabilir. 

Bundan kurtulmanın yolu; destekli terlikler, destekli ayakkabıları giymekten geçiyor. Ayakkabı açık olsa bile tabanı daha dolu ayakkabılar çok daha sağlıklı. Bu tarz ayakkabılar tercih edilmezse, bel problemleri yazın daha çok olur" dedi.

Babetler ayağa iyi gelmiyor

Tabanı düz terliklerin ve babetlerin rahat olduğunu ama ayak sağlığına zarar verdiğini söyleyen Op. Dr. Selim Muğrabi, "Ayak düz olmayı sevmiyor. Mutlaka bir desteğe ihtiyaç duyuyor ve ayak düzleştikçe bütün ayak sıkıntıları artıyor. Ayak yaylanmayı seven bir organdır. Ayağın altına dümdüz bir şey koyduğumuz zaman oradaki yaylanma kabiliyeti bitiyor. Dolayısıyla diz ve bel şikayetleri artıyor" şeklinde konuştu.

Ayağınıza göre ayakkabı seçin

Eğer düz taban ayaklara sahipseniz, overprone, hiperprone ayakkabı alınmalı. Yani içi destekli, mümkünse topuk destekli bir ayakkabı.

Yüksek kavisli bir ayağa sahipseniz, her zaman dolgu topuk platformla rahat olursunuz. Çünkü bu kişilerin aşili kısadır.

Düz tabanlar; içi destekli ayakkabılar giymeli. Düz babet tipi ayakkabılardan uzak durmanız gerekir. 

Normal tabanlar; her ayakkabıdan eşit saatte eşit oranda giymeli.

Yüksek kavisliler; mümkün olduğunda dolgu topuk platform ayakkabı giymeli. 

BİR YORUM YAPIN 0