Vücudunuzda tutulmalar yaşıyorsanız…

Manuel Tıp Uzmanı Dr. Metin Mutlu, sıcak ve nemli havada eklem sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.

Havaların sıcak ve nem oranının yüksek olduğu bu dönemde sabah tutulmaları ya da oturduktan sonra ayağa kalkıldığında ağrılar görülebilir. Bu ağrıların esas sebebi kas zayıflığı ve bağ dokularda bulunan bazı minerallerin eksikliğidir. 

Kasta meydana gelen ezilmeden ve kasın altındaki bağ dokunun kalite seviyesinin düşmeye başlamasından sonra bu ağrılar daha sık ortaya çıkmaktadır. 

Klima havasına doğrudan maruz kalmayın

Sıcak havalarda klima kullanımı sonucu boyun, bel ve sırt ağrıları sık görülmektedir. Sıcak olan dış ortamdan gelinip düşük ısı derecesindeki klimanın karşısına geçmek bu ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle klimanın yönü değiştirilmeli, vücudun ihtiyacı olan su tüketimine dikkat edilmeli.

Bilinçsiz ağrı kesici kullanmayın

Ülkemizde bilinçsiz ağrı kesici kullanımı oldukça yaygındır. Ağrı durumunda tek çözüm olarak algılanan ağrı kesicilerle organlara aşırı yük bindirilmesi son derece yanlış bir yöntemdir. 

Ağrıların önüne geçmek elinizde

- Özellikle sıcak havalarda vücudun ihtiyaç duyduğu su tüketiminin aksatılmaması gerekir. Terleme ile kaybedilen sıvı miktarı vücudun ihtiyacına göre su içerek vücutta dengelenmelidir.

- Doğru ve dengeli beslenmeyle birlikte B, C ve D vitaminleri kasların güçlenmesinde faydalı olacaktır.

- Sabahları yapılacak 10-15 dakikalık germe ve nefes egzersizleri hem daha esnek bir vücuda sahip olunmasını sağlayacak hem de olası ağrıların önüne geçilmesine imkan tanıyacaktır.

- Uyku düzeninin korunmasına da özen gösterilmeli.

- Ağrı durumunda, o bölgede fonksiyonel bir bozukluk yoksa bilinçli şekilde yapılan masaj ve yumuşak doku uygulamaları rahatlamaya yardımcı olacaktır.

- Ağrının hangi bölgede olduğuna bağlı olarak, sıcak su torbası veya buz uygulanabilir.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0