Bağımlılıkla savaşta ailenin tutumu nasıl olmalı?

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gül Eryılmaz, madde bağımlısı kişilerin tedavisi için aile faktörünün önemli olduğunu söyledi.

Madde bağımlılığının tedavi aşamasında ailelerin en çok sordukları sorulardan birinin “Yakınıma nasıl davranmalıyım?" olduğuna değinen Doç. Dr. Gül Eryılmaz, bu soruyu iki dönem için farklı cevap verilmesi gerektiğini ifade etti.

Doç.Dr. Gül Eryılmaz, şunları söyledi:

Bağımlılık aşamasındaki ailelerin hissettikleri yoğun duyguların çevrelerine karşı davranışlarını etkilemesi tedavide çoğu zaman olumsuzluklar oluşturmaktadır. Bu nedenle ailelerin öncelikle soğukkanlı olması gerekir.”

Kuralları açıkça belirterek yaptırım uygulayın

Ailelerin soğukkanlı ve kararlı yaklaşımlarının, madde bağımlısı bireylerde, kullanımının kabul edilmediği ve devamı olursa problemlerle karşılaşacağı düşüncesi oluşarak madde kullanımını bırakma kararı almasına yardımcı olacağını belirten Doç. Dr. Gül Eryılmaz,

“Bunun için ailelerin, o bireyle sık sık kavga etmesindense açıkca kurallar koyup bu kurallara uyulmaması halinde önceden belirlenmiş yaptırımları uygulamaları gerekir.” dedi.

BİR YORUM YAPIN 0