İltihaplı omurga hastalığı kamburluğa götürebilir

Sabah tutukluğu, omurganın farklı bölgelerinde ağrıyla birlikte hareketlerde kısıtlılık ve tutuklukla kendini gösteren bir sorundur.

Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Özgöçmen, birçok kişinin bu sorunları “artık yaşlanıyorum, sabahları rahat kalkıp hareket edemiyorum” diye yorumladığını ifade etti. Dr. Salih Özgöçmen konuyla ilgili şunları söyledi: 

Eklemlerde sabah katılığının süresi önemlidir

Yaşlılıkla birlikte eklem kıkırdağında sıvı içeriği azalmaya ve sertleşmeye başlar. Eklem çevresindeki zayıflamış kaslar, eklem kapsülü ve bağlar özellikle geceleri daha da sıkılaşır. 

Sabahları hissedilen katılık ve tutukluluk, 10-15 dakikalık bir süreçtir ve hareket etmekle, eklem ve kasların ısınmasıyla kaybolur. 

İltihaplı omurga hastalığı kamburluğa götürebilir

Nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin tüm yaşamı boyunca en az bir kez bel ağrısı deneyimi yaşadığı düşünülmektedir. Akut bel ağrılarının en sık nedenleri, omurga yapılarının zorlanması, incinmesi ve fıtıklaşma gibi mekanik nedenlere bağlı olabiliyor.

Kronik uzamış bel ağrılarında ise, mekanik nedenlerinin yanı sıra omurga hastalıklarının da önemli bir nedeni. Omurganın iltihaplı hastalıkları içerisinde başlıca hastalık olarak “ankilozan spondilit” sayılabilir.

Ankilozan spondilit, özellikle omurga ve leğen kemiği eklemlerini tutan ve ileri dönemlerde hastalarda kamburlaşma ve çeşitli omurga eğriliklerine neden olan bir hastalık.

Sabah belde ve kalça bölgesinde tutukluğun olması ve hareketlerle açılmasının yarım saatten fazla sürmesi iltihaplı omurga hastalığı için önemli bir bulgudur. 45 yaşının altında başlamış ve 3 aydan daha uzun süredir kronik bel ağrınız varsa ve buna eşlik eden uzun süreli sabah tutukluğu mevcutsa iltihaplı omurga hastalığının varlığı mutlaka değerlendirilmeli.

BİR YORUM YAPIN 0