El titremesi önemli hastalıkların habercisi mi?

Günlük hayatın stresinden nörolojik rahatsızlıklara pek çok farklı sebeple ortaya çıkabilen el titremesi, yaşamı olumsuz etkiliyor.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sevin Balkan, el titremesi hakkında şu bilgileri verdi: 

El titremesi en çok heyecan, korku, öfke gibi ruhsal değişimlerde ortaya çıkar. Sakinleşince ise kaybolan tablo fizyolojik tremordur. Bu titreme tipi aynı zamanda en sık görülen hareket bozukluğudur. Kişiler yalnızken daha rahat olmalarına rağmen başkalarının yanında titreme endişesiyle heyecanlandıklarında titreme daha da artar.

Zamanla vücudun diğer kısımlarına yayılabiliyor

Titreme süreç içinde artarak bacaklar, baş, gövde, çene, dil, ses gibi vücudun diğer kısımlarına da yayılabiliyor. Kişide sıvı gıdaların içilmesinde ve yazı yazma gibi ince motor hareketlerde zorlanma görülebilir. Genellikle 40 yaş sonrasında karşılaşılsa da, hastalık gençlerde de ortaya çıkabilir.

Kan şekeri düşüklüğü de nedenler arasında

Kanda şeker düşmesi ataklarında da el titremesine rastlanabilir. Bu tablo tipik olarak yemekten 2-3 saat sonra ortaya çıkar.

İnsülin direncinde görülen el titremesine genç erişkinlerde daha sık rastlanır. Beraberinde ortaya çıkan enerji düşüklüğü, halsizlik, baş dönmesi belirtileri ise yaşam kalitesini düşürür.

El titremesi hangi hallerde görülür

- Fazla alkol kullanımı
- Hipertiroidi yani zehirli guatr
- Epilepsi
- Multipl skleroz yani MS hastalığı
- Beyincik hastalıkları
- Beyin damar hastalığı
- Bazı ilaçların kullanılması 
- B12 vitamini yetmezliği
- Vücuttaki istemsiz kasılmalara neden olan distoni
- Vücuttaki sinirlerin işlevlerini kaybettiği polinöropati gibi durumlarda el titremesi ortaya çıkabilmektedir. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0