Tükenmişlik sendromunu 8 adımda yenebilirsiniz

Uzman Psikolog İrem Sürmez, tükenmişlik sendromuna karşı alınabilecek 8 öneriyi anlatarak önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersizin fiziksel yararları kadar psikolojik yararları da vardır. Bireyin özsaygısını artırarak stres yönetimi üzerindeki etkisi egzersizin en önemli faydalarından biridir. Çünkü, egzersiz yaparak vücut endorfin gibi mutlu kimyasalları salgılamaya başlar. Araştırmalar egzersizin, bireyde yarattığı olumlu etkiyle depresyon, kronik ağrı, anksiyete ve uyku problemlerinde önemli etkisi olduğunu gösterdi.

Beden formunu güçlendirdikçe, fiziksel olarak kendinizi geliştirdikçe sadece iyi görünmekle kalmayıp problemlere daha farklı bakma, çevrede olup biteni daha sağlıklı algılama ve doğru iletişim kurma beceri de geliştirilebilir.

Kahvaltı ve öğle yemeğini ihmal etmeyin

Yoğun iş temposu ve günlük koşuşturmada öğün atlama, yetersiz beslenme, aşırı kafein, şeker, tuz ve yağ tüketme gibi sağlıksız beslenme düzenin bozulması yaygın görülen bir durumdur. Doğru beslenme alışkanlığı fiziksel sağlığı koruduğu gibi duygu durumunu da doğrudan etkiler. Güne kahvaltı ile başlamak kan şekerini düzenleyerek güne daha enerjik başlamanıza ve bedensel ve duygusal olarak hazırlıklı olmayı sağlar. 

Ailenize ve arkadaşlara daha çok zaman ayırın

Aile ve sosyal hayatı keyifli ve tatmin edici olan bireylerin iş ve günlük hayattaki motivasyonu daha yüksek olur. Çevrenizdeki insanlardan destek alarak sevdiklerinizle, ailenizle ve arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirmeye özen gösterin. Sosyal alan, işteki yoğunluğun ve yükün atılabildiği özel bir alandır. İş hayatı ve aile/sosyal hayat dengesi sizin işteki başarınız için önemli bir destek olur.

Hobi edinmenin gücünü küçümsemeyin

Günlük hayatın rutinleri ve iş yaşamının sorumlulukları bir süre sonra keyifsiz bir ruh haline sokup yaşam enerjisini düşürebilir. Sürekli bir yere, bir işe koşturarak geçirdiğiniz yaşamın içinde kendi özel alanınızı yaratmaya özen gösterin. İşte aldığınız tüm yüklerin enerjisini iş yaşamı dışında kendi ilgi alanlarınıza göre edineceğiniz hobilerle atmaya özen gösterin. Sosyal ve kültürel faaliyetlerin günlük yaşamın stresiyle baş etmedeki önemini unutmamak gerekir.

Mesleki olarak kendinizi geliştirin

İşyerinizde üstlendiğiniz görev ve sorumluluklar, eğitimini aldığınız alanın ve bilgi düzeyinizin dışındaysa işi anlamak ve yetiştirebilmek için daha çok enerji harcarsınız. Bu durum zamanla kendinizi yetersiz hissetmenize neden olur. Bu nedenle mesleğinize ve sorumluluk alanınıza yönelik bilginizi artırmak için kendinizi geliştirmenizi sağlayacak eğitimler almak fayda sağlar.

Gerekirse destek isteyin

Tükenmişlik daha çok iş yaşamının sebep olduğu bir sıkıntı olduğu için öncelikli olarak üstlendiğiniz işin türü, miktarı veya kapasitenizi çok aşırı zorlaması durumunda gerekirse destek isteyin.

Hayatınızı sadece işe odaklamayın

İş ve ev hayatının dengesini kurmak çok önemlidir. Bu dengenin bozulması bireyi zamanla tükenmişliğe ve aile içi bölünmelere götürebilir. Sadece işe odaklı yaşamayıp, iş stresi dışında kendi becerilerinizi ortaya koyabileceğiniz ve rahatlayabileceğiniz, ruhunuzu ve zihninizi de dinlendireceğiniz alanlar yaratın.

Uzmana başvurmaktan çekinmeyin

Uzman Psikolog İrem Sürmez “Tükenmişlikle mücadele etmede gerekli tedbirleri aldıktan birkaç ay sonra buna rağmen kendinizi mutsuz ve tükenmiş hissetmeye devam ediyorsanız psikologdan destek almaktan çekinmeyin.

Nasıl ki bir hastalıktan dolayı doğal olarak hekime başvuruyorsanız, geçmeyen tükenmişlik hissini de önemseyin ve çözüm bulmak için mutlaka uzmana başvurun” dedi.

BİR YORUM YAPIN 0