Kalp ameliyatı sonrası bunlara dikkat!

Kalp ameliyatından çıkan kişilerin kendilerini iyi hissetmesi tamamen iyileştiğinin göstergesi değildir. Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır.

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Özkara, ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlattı.

Ev içinde yürüyüş hazımsızlığı giderir

Sık sık ve az az yemeklerin ardından ev içinde yapılan küçük yürüyüşler hazımsızlığı giderir. Diyabet, böbrek, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olmayan kişiler her gıdayı abartıya kaçmadan tüketebilir. Özellikle tüketilen protein ve posalı gıdalar kabızlığın önlenmesinde yardımcı olur. 

Ameliyat sonrasında haftada iki kez kırmızı et ve balık yenebilir. Bu dönemde sebze ağırlıklı beslenilmeli ve katı yağdan uzak durulmalıdır. Bu şekilde beslenme ömür boyu kalp sağlığını korumak içinde olukça önemlidir. Kalp ameliyatından 1 ay sonra diyetisyen kontrolünde "kardiyak diyeti" uygulanmalıdır. 

İlaç konusunda hassas davranın

İlaçların doğru zaman ve dozda alınması önemlidir. Koroner bypass ameliyatı geçiren hastaların kan sulandırıcı, kolesterol, ritim ve tansiyon düzenleyici tedavisi, aksi bir durum olmadığı sürece ömür boyu devam ettirilmelidir. 

Banyo sonrası kurulanırken dikkat!

Kalp ameliyatından sonra her gün banyo yapılabilir ancak oturarak ve ılık su ile. Kurulanırken yara yerlerine temiz ve vücudun başka bir yerine değmemiş havluların kullanılması gerekir. 

Yürüyüş mesafesi yavaşça artırılmalı

Kemik yaklaşık 2 ayda iyileşir. Doktorun verdiği göğüs korsesi ve varis çorapları efor esnasında kesinlikle kullanılmalıdır. Ev içindeki yürüyüş mesafeleri yavaşça arttırılmalı hatta mümkünse temiz havada yapılmalıdır. Başlangıç olarak 10 dakikalık yürüyüş yeterli olur. Sonrasında hastanın performansına göre birkaç gün arayla yürüyüş mesafesi artırılabilir ve ay sonunda 1 saat yürüyüş yapılabilir duruma gelmelidir. 

BİR YORUM YAPIN 0