Bir dakikada 14 kelime üretemiyorsanız...

Yakın akrabanın veya sık kullanılan bir eşyanın ismini hatırlayamamak, bunama veya Alzheimer belirtisi olabiliyor.

1 dakikada belirlenen bir harften 14 kelime üretmek, 3 boyutlu bir küp veya istenilen bir saati sayfaya çizmek gibi basit testlerle unutkanlığın seviyesini ve şeklini belirlemek mümkün olabiliyor.

Nöroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Türker Şahiner, unutkanlığın teşhisi ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

Tuvalet yerine mutfağa mı gidiyorsunuz?

Stres, yoğun iş temposu ve teknolojinin günlük hayatın içine girmesi nedeniyle zaman zaman unutkanlık yaşanabiliyor. Alzheimer, unutkanlık ve bunama gibi rahatsızlıklar yakın bir akrabanın ya da sık kullanılan bir nesnenin ismini hatırlayamamak lisan belleği ile özdeşleştiriliyor.

Tuvalet yerine mutfak ya da evin farklı bir odasına gidilmesi, çok iyi bilinen bir adresi tarif edememek gibi 3 boyutlu ortama uyum sağlamaya yarayan reflekslerdeki bozukluklar göz ardı edilmelidir. 

1 dakikada 14 kelime üretemiyorsanız unutkanlığınızı kontrol ettirin 

Kelimeleri unutmayan ancak kısa sürede hatırlayamayan hastalar için 1 dakika içinde K harfinden kelime üretmesi istenir. Testi uygulayan kişinin kısa süre içinde beynindeki kütüphane güncelleyebilmesi gerekir. 1 dakika içinde panikleyerek 14 kelime üretememek değerlendirilmesi gereken bilgiler arasındadır. 

Yer ve zaman unutulması ihmale gelmez

Beyin dakikada binlerce kez, "Ben neredeyim, ne yapıyorum" gibi soruların cevaplarına göre yer, zaman ve kişi üzerinden sistemi kontrol eder. Basit bir testle kişiden hangi yıl ay ve gün olduğu ile bulunduğu şehir gibi bilgiler sorulur. Yer, zaman ve kişi bilgilerinden birinin yanlış olması bile büyük bir sorunun işaretidir. 

İnternet üzerinden yapılabilir

Unutkanlık, bunama, alzheimer için yapılan testler doktorla yüz yüze yapılacağı gibi internet üzerinden de yapılabilir.

Testlerin mantığıyla hazırlanan 3-4 dakikalık oyunlar kişinin rahatsızlığı hakkında doktora bilgi verilir. Alzheimer gibi ciddi hastalıklarda belleğin belli aralıklarla test edilmesi önemli olduğu için bu testler erken uyarı sistemi görevi görebilir. 

BİR YORUM YAPIN 0