Bu boyalar kanser yapıyor!

Türkiye'de özellikle çok sık kullanılan asbest maddesi karın kanserinden solunum yolu rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa sebep oluyor.

Mezotelyama,Türkiye’de çok sık görülen akciğer zarında su toplaması sonucu oluşan bir kanser türüdür. Türk Göğüs Cerrahisi Derneği’nin yayınladığı rapora göre dünyada bir milyon kişide 1 veya 2 oranında görülen bu hastalığa Türkiye’de her yıl 500 kişi yakalanıyor.  

Hastalığın Türkiye’de bu kadar sık görülmesine neden olan şey ise asbest maddesidir. Asbest maddesi, Anadolu’da evleri badana etmek için sıklıkla ve bilinçsizce kullanılıyor. Asbest maddesinin bu kadar sık kullanılmasının sebebi ise ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı son derece dayanıklı olmasıdır.

Ancak bu madde kanserojen özelliklere sahip ve bir kanser türü olan Mezotelyama sebep oluyor. Sadece bununla da kalmayan asbestin zararları arasında solunum yolu rahatsızlıkları, gırtlak kanseri ve sindirim sistemi rahatsızlıkları da bulunuyor.

Asbest maddesinin yol açtığı zararlar çok uzun yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Dünya Kanser Araştırmaları Ajansı'nın her yıl yayınladığı bir listeye göre asbest maddesi birinci dereceden kanser yapan maddeler listesinde bulunuyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Ayşe Demirel 4 yıl önce

permolitin antibakteriyel bouyalarına bu yüzden çok güveniyorum

Güney Kardelen 4 yıl önce

permolitin antibakteriyel tavan boyalarını güvenle kullanıyoruz tavsiye ederiz