Selena Gomez lupus hastalığı nedeniyle böbrek nakli oldu! Lupus hastalığı nedir?

ABD'li ünlü şarkıcı ve oyuncu Selena Gomez ile beraber gündeme gelen lupus hastalığı nedir? Arkadaşı tarafından verilen böbrek sayesinde kurtulan Selena Gomez'in tedavi gördüğü lupus hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? İşte, detaylar...

Amerikalı dünyaca ünlü star Selena Gomez sosyal medya hesabından uzun zamandır ortalıklarda görünmemesine ilişkin bir açıklama yaptı. Böbreklerinin işlevini yitirmesi nedeniyle böbrek nakli olduğunu belirten Gomez, savaştığı hastalığın lupus hastalığı olduğunu belirtti. Ardından ayrı bir link açarak lupus hakkında bilgiler vermeye başladı. Haberin sosyal medyada hızla yayılmasının ardından lupus hastalığı en çok aranan ve merak edilenler arasına girdi. Peki, lupus hastalığı nedir ve neden olur?

selena gomez lupus

selena gomez lupus

Lupus hastalığı nedir?

İnflamatuar bir hastalık olarak nitelendirilen lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin çevre doku ve organlara saldırması olarak açıklanan kronik bir hastalıktır. Lupusun  genel olarak etkilediği bölgeler cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerlerdir. Bu farklı semptomlar lupus hastalığının teşhisini oldukça zorlaştırır.  

Lupus hasatlığının belirtileri nelerdir?

Lupus hastalığının en büyük belirtisi yüz bölgesinde burundan yanaklarına doğru uzanan kelebek görünümündeki döküntülerdir. Bunun yanında lupus hastalığının birçok belirtisi daha vardır.

Işığa Aşırı Duyarlılık; güneşe maruz kalma sonucunda bahsedilen kelebek görünümlü ve disk şeklinde döküntüler ortaya çıkar.

Eklem Şişliği; eklem yerlerinde ağrı, kızarıklık, şişlik ve hassasiyet Lupus hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.

Ağız veya Burunda Aft; lupusun habercisi olan aftlar genellikle ağrısız şekilde görülürler.

Kalp veya Akciğerlerde İltihap; göğüs bölgesinde ağrı ve nefes alamama şeklinde görülür.

İdrar Testi; idrar testinde ortaya çıkan anormal değerler de hastalığın teşhisinde etkindir.

Vücut Dengesinin Bozulması; Nöbetlerin yanı sıra aşırı endişeli olma, baş ağrısı ve bulanık görme gibi sorunlar da gözlemlenebilir.

Anemi; kan değerlerinin gün geçtikçe dibe inmesi.

Böbrek; idrarda kan veya protein bulunması veya böbrek fonksiyonunda bozukluk, ödem gelişmesi.

Dolaşım ve damar problemleri; soğuk veya stres altında el ve ayak parmakları gibi vücudun uç noktalarında gelişen solukluk, morarma ve sonra kızarmaya giden bir damarsal bozukluk durumu.

Lupus hastalığı kimlerde daha fazla görülür?

Lupus, her yaşta görülebilse de genellikle, 20'li ve 30'lu yaşlarda başlar. Kadınlarda, erkeklerden 10 kat daha fazla olan hastalık tüm ırklarda görülse de, siyahlarda, Hispaniklerde ve Asyalılarda daha fazla ve ciddi şekilde kendini gösterir. 

Selena Gomez böbrek nakli oldu

İLİŞKİLİ HABER

Selena Gomez böbrek nakli oldu

BİR YORUM YAPIN 0