Sağlıklı yaşlanmak için 5 anahtar kelime

Yaşam süresinin arttığı günümüzde sağlıklı yaşlanmak, ileri yaşta kimseye bağımlı olmamak, fiziksel ve ruhsal açıdan zinde hissetmek oldukça önemlidir.

Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Berrin Karadağ, Araştırmacılar bugün dahi insan organizmasının 120 yıl yaşama potansiyeline sahip olduğunu söyleyebilmektedir. Bu potansiyelin gerçeğe dönüşmesi ve yaşlanmanın önüne geçilmesi için erken yaşlardan itibaren bazı önemli noktalara dikkat edilmeli ve önlemler alınmalı diyerek sağlıklı yaşlanmak için 5 anahtar kelimeyi anlattı. İşte o kelimeler...

Hareket

Yaşa uygun fiziksel aktivitelerin yapılması gerekir. Yapılan egzersiz doktor kontrolünde yaş ve kapasiteye göre değişiklik gösterir. Bu dönemde en basit olarak, her gün düzenli yürüyüşler yapılabilir. Ancak yürüyüşün temposu da kişinin kalp ve akciğer kapasitesine göre ayarlanmalıdır. 

Beslenme

Her yaşta beslenmeye önem vermek gerekir. Sağlığı ilaçlardan değilde besinlerden almak çok önemlidir. Gerekli durumlarda doktor kontrolünde ilaç ve vitaminler kullanılabilir. Özellikle ileri yaşlarda fazla kilodan kaçınılması gerekir. Obezite yaşlanmayı hızlandıran ciddi tehlikelerden biridir. 

Su

Basit gibi görünen ancak hayati önem taşıyan suyun, düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Su içme alışkanlığı sağlıklı yaşlanmanın olmazsa olmazlarındandır. Günlük sıvı ihtiyacının karşılanması sindirim düzenli çalışması, fizyolojik ve ruhsal sağlık için oldukça önemlidir. Bunun yanı böbrek sağlığını korumak için günde mutlaka 8 bardak su içilmesi gerekir. Yaşlanma durumu ve vücudun susuz kalması hissedilmediği için pek çok organa zarar verebilir. 

İletişim

Özellikle de yaşlanma döneminde sosyal iletişimin canlı kalması çok önemlidir. Yalnızlık yaşlılık dönemi için tehlikeli durumlardan biridir. Yakın dostların varlığı depresyon, zorluk ve kayıplarda için bu önem taşırken, akraba, komşu ve arkadaşlarda mutlu, sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir.

Aşı

Doç. Dr. Berrin Karadağ, "Nasıl ki bebeklerimizi korkmadan aşı programına alıyorsak, ilerleyen yaşımızda hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için gerekli aşılardan korkmamak ve düzenli olarak doktorumuzla bu konuda konuşmak imal edilmemesi gereken konulardandır. Her yıl grip aşısı ve 65 yaşın üzerinde sadece bir kez uyguanan zatürre ve zona aşısı yaptırılmalıdır" dedi.

BİR YORUM YAPIN 0