Toprağa çıplak ayak basmanın faydaları nelerdir?

Son zamanlarda sıkça yapılan araştırmalar sonucunda çıplak ayakla toprak üzerinde yürümenin vücut ağrılarını hafiflettiği, yorgunluğu aldığı, iltihaplanmayı önlediği, uyku düzeni ve stres gibi problemlere de çare olduğu ortaya çıkarıldı. İşte toprağa çıplak ayakla basmanın vücudunuzda oluşturduğu etkenler...

Son dönemlerde giderek artan kanser hastalıkları ve çeşitli enfeksiyonel hastalıkların sebebi olarak uzmanlar, insanların toprakla ilişiğini kesmesinden kaynaklandığını söylüyorlar. Araştırmalara göre, sentetik kauçuk tabanlı ayakkabılar elektron transferine izin vermez. Ancak deri tabanlı ayakkabılar bu geçişi sağladığı için yalın ayak gezmek de şart değildir.Uzmanlar toprağa basmanın en etkili antioksidan olduğunu belirterek toprağa basmanın faydalarını şu şekilde açıklıyorlar;

toprağa çıplak ayak basmak

toprağa çıplak ayak basmak

TOPRAĞA ÇIPLAK AYAK BASMANIN FAYDALARI

* Uyku kalitenizi arttırır

Eğer sizde kronik olarak uyku problemleri çeken, yada daha kötüsü insomnia yaşayan şanssız azınlıktansanız çıplak ayakla toprak üstünde yürümek vücuttaki kortizol seviyesini düşürdüğünden dolayı size yardımcı olabilir.

The Journal Of Alternative and Complementary Medicine ‘de yayınlanan bir çalışmaya göre uyurken çıplak ayakları özel olarak hazırlanmış yatak içi düzenek sayesinde toprağa deydirilen deneklerin gece salgıladıkları kortizol oranı kayde değer biçimde düşmüş ve gün içerisindeki kortisol oranlarıda yine önceki kayıtlara oranla daha düşük seyretmiş. Kortisol ‘un amiyane tabirle diğer adının “stres hormomu” olduğunu düşünürsek, düşük kortizol seviyesinin iyi bir uyku için neden çok önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

toprak

toprak

* Kanserden romatizmaya kadar her türlü hastalığı engelliyor 

Kanserden damar sertliğine romatizmadan astıma kadar pek çok hastalığın sebebi "enflamasyondur". Toprağa çıplak ayakla basmak ise enflamasyonu yok edecek güce sahip.

* Kırmızı kan hücreleri artış gösterir 

Topraklama ile kırmızı kan hücreleri yüzde 280 artar. Bu durumun sonucunda ise kana büyük oranda oksijen gider. Ve aklınıza gelebilecek bütün ölümcül hastalıkların tehlikesi en aza inmiş olur.

toprağa basmak

toprağa basmak

* Doku onarımını hızlandırır ve yaraların iyileşme süresini kısaltır

Daha öncede Tour De France ‘da yarışan bisikletçilerin “Earthing Recovery Bags” olarak adlandırılan uyku tulumu benzeri ancak içi toprak materyalleri ile dolu tulumların içerinde vakit geçirerek toprağın kaslar üzerindeki iyileştirici etkisinden faydalandıkları biliniyor. Ancak siz evinizde böyle bir lükse sahip olmasanızda, yaptığınız egzersizleri çıplak ayakla toprak üzerinde yaparak aynı iyileştirici etkileri kendi bedeniniz üzerinde gözlemleyebilirsiniz.

* Diyabet hastalığına engel olur

Topraklama sonucunda çocuklarda görülen 2 tip diyabet hastalığının en önemli nedeninin topraklama eksikliğinden olduğu ortaya çıkmıştır.

 Yapılan araştırmalara göre, hayvanlarda yapılan deneyler sonucunda topraklanmamış farelerin kan şekerlerinin aynı beslenme programı uygulanan topraklama yapılan farelere oranla daha yüksek olduğunu gösteriyor.

toprağa basmak

toprağa basmak

* Adet öncesi sendromunu önler

Adet öncesi sendromu – PMS çoğu kadında kendini baş ağrısı, çabuk sinirlenme, göğüs büyümesi, vücudun genelinde şişme ve ani depresyon olarak belli ediyor. Adet öncesi sendromunu dindirmek için verilen önerilerden çoğu gerçekten de birçok kadında işe yaramamakta. Eğer sizde PMS esnasında yaşadığınız sıkıntılara tam olarak çözüm bulamadıysanız ve farklılıklara açıksanız çıplak ayakla toprak üzerinde yürümeyi denemenizde fayda var. Bunun sebebi daha öncede belirttiğimiz gibi toprak üzerinde yalın ayak yürümenin vücuttaki kortizol yani “stres hormonu” nu azalatması. Kim bilir, belkide yıllardır çektiğiniz adet öncesi sendromu – PMS ‘in ilacı çıplak ayakla toprakta yürümektir.

* Kalp krizini engeller 

Özellikle kadınlarda doğum kontrol haplarının fazla kullanılması sonucunda zeta potansiyeli çoğalır. Bu potansiyel ilerleyen zamanlarda kadınlarda kalp krizi riskinin artmasına neden olur.

Toprağa uzun süre basılması sonucunda zeka potansiyeli nötr hale gelir ve kalp krizi riski en aza iner.

toprağa basmak

toprağa basmak

* Psikolojiye iyi gelir

Gaetan Chevalier tarafından yapılan bir araştırmaya göre gün içerisinde en az bir saat boyunca toprak üzerinde çıplak ayakla vakit geçirenler, geçirmeyenlere oranla kendilerini ruhsal açıdan daha rahatlamış hissetiklerini rapor ettiler.

* Kilo vermenize yardımcı olabilir

Enerji seviyemiz dengeli olmadığında ve yoğun stres hissettiğimizde genellikle kötü yiyecek seçimleri yaparak, yüksek oranda şeker yada yağ içeren yiyeceklere yönelerek kendimizi rahatlatmaya çalışırız. Stres altında olduğumuz vücudumuz “stres hormonu” dediğimiz kortizol salgılar ve bu durum beynimize bedenimizi rahatlatması emrini verdirtir. Tabi birçoğunuzun aklına geleceği üzere rahatlamak için ilk olarak alkollü içkiler yada çabuk tüketilebilir şekerli gıdalar yöneliriz. Ve tabi kaçınılmaz son olarak kilo alırız. Oysa ki, stres hormonu salgılanmasını dengeleyebilir, yeterli uyku alabilir isek, sağlıklı seçimler yapma ve kendimize uygun bir hayat stili seçme şansımız daha yüksek olacaktır.

BİR YORUM YAPIN 0