Diş eti kanseri belirtileri nelerdir? Dişlere iyi gelen besinler hangileridir?

Ağız içinde tükürük bezlerinden diş etine kadar her alanda rastlanabilir kanser türüne ağız içi kanser ya da diş eti kanseri denir. Erken teşhis edilip zamanında müdahale edilmediğinde yüzde 50 oranda ölümle sonuçlanır. Bu hastalık genelikle sıklık belirti göstermez bu yüzden diş hekimi kontrolünde fark edilir. Sizler için diş eti kanseri hakkında bilinmeyen her şeyi haberin detayına ekledik.

Diş eti kanseri; dudaklarda, ağız ve bademciklerin etrafında oluşan tümörlere denir. Özellikle alkol, sigara, kahve ve asitli içecekler diş eti kanserine neden olur. Uzmanların bile fark edemeyeceği belirtileri de olduğundan düzenli muayene, diş eti kanserinin teşhisi için oldukça önemlidir. Ağız ve diş bakımı düzenli yapılmadığında ayrıca ağız içindeki toksinlenme artıkça bu kansere yakalanma olasılığı artar. Ölüm oranı diğer kanserli hastalıklarda olduğun gibi bunda da oldukça yüksektir. Sinsi ilerleyen ve birden belirti göstermediğinden teşhisi zordur. Bu kanser türü ileri yaşlarda kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. Bu durumların yaşanmaması için kafein, nikotin oranı yüksek yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Ayrıca diş dostu olan besinler sıklıkla tüketilmelidir.

Diş eti kanseri

Diş eti kanseri

DİŞ ETİ KANSERİNİN BELİRTİLERİ

- Ses tellerinde oluşan ses değişikliği

- Dilde ve yanakta şişkinlik

- Diş etlerinde meydana gelen kırmızı lekeler

- Ağızda oluşan uyuşukluk

- Dilin tat almaması

- Çiğnemede ve yutkunmada oluşan güçlük

- Ağız içerisinde aftların sıklıkla yaşanması

DİŞ ETİ KANSERİ NEDENLERİ

Yapılan testler sonucunda diş eti kanserinin nedeni sigara olarak belirlenmiştir. Sigara ve alkol dişin enfeksiyon ile mücadelesinde olumsuz etkiler oluşturur. Fakat diş eti kanserinin tek nedeni sigara ya da alkol değildir. Ağız ve diş temizliğine dikkat edilmemesi de kanser oluşumuna neden olur.

Diş eti kanseri tedavisi

Diş eti kanseri tedavisi

DİŞ ETİ KANSER TEDAVİSİ

Diş eti kanseri teşhisi konulduktan sonra hastaya radyoterapi ve kemoterapi uygulanır. Ancak diş eti kanserine ameliyat ile müdahale etmek riskli olduğundan, doktorlar genellikle ilk olarak ilaç tedavisini uygularlar.

DİŞLERE İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

KİVİ

Ağız içerisindeki C vitamini eksikliği kanserli hücrelerin sayısını artırır. Bu yüzden kivi gibi C vitamini yüksek meyvelerden en az birer tane tüketerek ağız ve diş sağlığı korunabilir. Ayrıca kivinin içerisindeki asit tükürükteki zararlı asit oranını azaltmaya yardımcı olur. 

Kivi

Kivi

PEYNİR

Diş sağlığı için en ideal besindir. Yapılana araştırmalarda yemeklerden sonra tüketilen bir parça peynirin ağız içerisindeki tüm kalıntı toksinleri azaltığı ortaya çıkarılmıştır. Diş çürümesini ve enfeksiyonu önleyerek kanser riskini azaltır.

Peynir

Peynir

KEREVİZ

Kereviz çiğ çiğnendiğinde ağız içerisindeki enfeksiyonu azalmasını sağlar. Seert bir yapıya sahip olduğundan dişlere masaj yaparak ve tükürükteki lif maddesini artırarak oluşma ihtimali olan bakterileri de önlemiş olur. Diş aralarındaki kalıntıları çıkarmada fırçalamadan daha etkilidir.

Kereviz

Kereviz

MAYDANOZ

Ağız kokusunda etkili olduğu bilinen maydanoz düzenli tüketildiğinde ağız içerisindeki bakteri oranını da azaltır. Tümörlere neden olan bakterileri azaltarak kanser oluşumunu önler. Uyurken yenilenmeye giren vücuda destek sağladığından dolayı uzmanlar özellikle gece çiğnenmesini tavsiye eder.

Maydanoz

Maydanoz

BİR YORUM YAPIN 0