Mide küçültme ameliyatı olanlar oruç tutabilir mi?

Son yıllarda pek çok kişi fazla kilolarından kurtulmak için mide küçültme ameliyatı oluyor. Peki, mide küçültme ameliyatı olan kişiler Ramazan'da oruç tutabilir mi? İşte mide küçültme ameliyatı olanlara uzmanlardan Ramazan önerileri…

Halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak bilinen tüp mide ameliyatı obezite hastalarına yapılır. Bu ameliyatla mide küçültülerek kişinin daha rahat kilo vermesi sağlanır. 

Ramazan ayında bu tür ameliyatı geçiren hastaların ne yapmaları gerektiği ise merak konusu olmuştur. Uzmanlar, yeni tüp mide ameliyatı olanların oruç tutmaları durumunda ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkacağını belirtiyor. 

Midesine tüp takılan hastanın gün boyu yemek yemesi ve su tüketmesi gerekir. Ramazan ayında ise oruç tutan kişilerin, sahur ve iftar olmak üzere iki öğünde yemek yedikleri için, bu durum midesine tüp taktıran hastalara uygun değildir. 

Kişinin tüp mide operasyonu olmasının üzerinden bir yıl geçtiyse ve bu süreçte doktorunun tavsiye ettiği şekilde beslenmeyi başarabildiyse oruç tutabilirler.

Tüp mide ameliyatı olanlar oruç tutarsa hangi risklerle karşılaşır?

- Ameliyat sonrası midenin küçülmesi nedeniyle hastaların çok miktarda yemek yemeleri zararlıdır. Ayrıca tüp mide ameliyatı geçirmiş kişiler bilinçsizce oruç tutuklarından kusma ve mide kasılma rahatsızlıkları yaşayabilir. 

- Yemek yeme gibi su tüketiminin de önemli olduğu bu zamanlarda hasta su tüketimini azalttığında mideye takılan tüp zarar görür. Bu da ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkartabilir. 

- Tüp mide ameliyatının amacı kilo vermektir. Bu durumda oruç tutan hastanın sağlıklı kilo vermesi yavaşlar. Dengesi bozulan metabolizmanın kilo verme hızı yavaşlarken, bu durum kas kaybına neden olur. 

Uzmanlar, bu tür ameliyat geçiren ve kronik hastalığı olan kişilerin mutlaka doktorlarına danışarak oruç tutmaları gerektiğini vurguluyor.

Ramazanı sağlıklı geçirmek için beslenme önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Ramazanı sağlıklı geçirmek için beslenme önerileri
Hangi durumlar orucu bozar?

İLİŞKİLİ HABER

Hangi durumlar orucu bozar?

BİR YORUM YAPIN 2

Betül 4 yıl önce

Herşey tamamda nE dediğinin farkındamısın mideye tüp falan takılmıyor mide alınınca kalan kısım şekil benzerliği sebebi ile tüp mide deniliyor saçma sapan yazmayın millet okuyor bunu okuyor

Toplam 2 beğeni

Kado 3 yıl önce

KAHKaha attım tüp mü zarar görüyor dedi

Toplam 0 Beğeni